Читај ми!

Италијани гасе фонтане и тушеве на плажама, препорука да се судови перу ручно

Врућине и суша притискају Италију, региони уводе ванредно стање. У Ломбардији се од Швајцарске тражи помоћ за воду. Градоначелник Милана искључио је фонтане и забранио пуњење приватних базена. Ниво воде језера Мађоре за три дана се спустио за цео метар.

Ових дана су уведене многе мере за рестрикцију воде. На пример, у региону Пијемонт се већ користе цистерне, а ноћу се затвара вода.

У градовима Савона, Империја и Алто Адиђе градоначелници су издали наређење да се вода може користити само за пиће и туширање, али не и за заливање баште.

Неке од мера су и да се машине за веш користе само за програме са максималном температуром до 30 степени и да се мора неколико пута користити иста вода, да се она којом се прало воће и поврће употреби за заливање цвећа.

Од 8 ујутру до 21 је забрањено заливање башта као и прање кола и мотора, осим у званичним перионицама.

Градоначелник Милана је искључио фонтане и забранио пуњење приватних базена, температура у становима када се укључује клима не сме бити нижа од 26 степени, а у многим општинама у Лигурији неће моћи да се користити туш на плажама.

Чак се долази и до тога да се посуђе пере ручно и то водом у којој је кувана паста.

У Милану, једине фонтане које су отворене су такозвани зелени змајеви, односно оне које користе туристи и Миланези за пиће када су на улицама.

Председник италијанске цивилне заштите Фабрицио Курчо изјавио је да није искључено да ће бити уведене мере на националном нивоу што се тиче коришћења воде за пиће током дана.

Још у марту, са доласком пролећа, у Италији се говорило о томе да већ месецима не пада киша те да је протекла зима била најтоплија и најсушнија од свих до сада, са 65 одсто мање кише од просека и са сушом која је на максималним историјским нивоима.

Данас, неколико месеци касније, земља се суочава са катастрофалном ситуацијом.

Највећа италијанска река По није била у оваквом стању још од 1972. године, а експерти ову ситуацију дефинишу као "екстремно озбиљну".

Најтеже на северу земље 

Најтежа ситуација је на северу Италије, у Тоскани и Емилији–Ромањи. У региону Венето су учестали пожари због суше. На врху Монте Бјанко, на висини од 4.750 метара, термометар је достигао 10,4 степена.

"Оно што смо некада звали рекама сада су потоци. Река По буквално цури", изјавио је Алесандро Фоли, председник Националног удружења за санацију наводњавања и побољшања земљишта.

Ни језера северне Италије нису у бољем положају. Лаго Мађоре је за три дана изгубило метар воде и тренутно је забрањено кружити чамцима јер је ниво веома низак, a језеро Комо је попуњено само 18 одсто.

У северној Италији, у зависности од области, падало је између 50 и 90 одсто мање кише у односу на просек претходних година.

Коперникус, служба Европске уније која прати територију, измерила је рекордну температуру тла на Сардинији – чак 51 степен Целзијуса.

Још једна последица високих температура су пожари, који су се од почетка године утростручили у односу на историјски просек, пише Коријере дела сера. Медитеранско море је топлије за пет степени.

Италија је погођена вишемесечним сушама, изузетно високим температурама, пожари су уништили 9.000 хектара, олује су краткотрајне али разорне и доводе до уништавања усева, града величине тениске лоптице. Олује, опет, не доносе довољно кише која би решила тешку ситуацију.

Стручњаци немају сумње да су узрок топлотног таласа сталне климатске промене.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво