Читај ми!

Столтенберг на самиту НАТО-а најавио пакет помоћи Украјини

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг најавио је уочи почетка самита Алијансе у Мадриду да ће се земље чланице договорити о свеобухватном пакету помоћи Украјини како би помогле тој земљи да "одржи право на самоодбрану".

Столтенберг је на заједничкој конференцији за новинаре са шпанским премијером Педром Санчесом рекао и да ће на самиту у Мадриду бити договорен нови стратешки концепт, који ће бити нацрт за НАТО "у опаснијем и непредвидивијем свету".

"Договорићемо се о фундаменталној промени нашег одвраћања и одбране са више снага високе спремности и са више унапред постављене опреме", рекао је Столтенберг.

Генерални секретар НАТО-а је истакао да је изузетно важно да је НАТО спреман да настави да пружа подршку Украјини, јер се та земља сада суочава "са бруталношћу какву у Европи нисмо видели од Другог светског рата".

"А онда се надамо да ћемо постићи напредак у приступању Финске и Шведске. И онда, наравно, такође ћемо рећи да, да бисмо могли да се бранимо у опаснијем свету, такође морамо више да улажемо у нашу одбрану", поручио је Столтенберг.

Мадрид је претворен у тврђаву, јер је уочи почетка скупа широм града распоређено око 10.000 припадника безбедносних снага.

Полицајци на коњима и пешице патролирају градом, размештени су и по свим мостовима и надвожњацима, док ваздушни простор штити више десетина хеликоптера.

Конференцијски центар, односно сајамски простор где се скуп одржава, под надзором је полиције и нико у кругу од три километра не може да уђе без посебне дозоле.

Гала вечеру уочи почетка НАТО самита у Мадриду за учеснике је приредио шпански краљ Филип Шести и краљица Летиција.

На самиту ће се у наредна два дана окупити шефови држава и влада 30 држава чланица НАТО и још десетак лидера партнерских земаља, међу којима су Аустралија, Нови Зеланд, Јапан, Јужна Кореја и Грузија, у јеку рата у Украјини који је изазвао највећу безбедносну кризу од Другог светског рата.

На Самиту се очекује да једна од главних тема буде нови стратешки концепт који би дефинисао Русију као директну безбедносну опасност за НАТО.

У среду су предвиђене две радне седнице на нивоу шефова држава или влада, а у четвртак, последњи дан самита, једна радна седница на највишем нивоу после којих‚ ће Столтенберг изнети закључке.