Читај ми!

Око 10.000 безбедњака штити учеснике самита НАТО-а у Мадриду

Око 10.000 припадника безбедносних снага распоређено је широм Мадрида уочи самита НАТО-а, на којем ће се у наредна два дана окупити шефови држава и влада тридесет држава чланица тог савеза и још десетак лидера партнерских земаља, у јеку рата у Украјини који је изазвао највећу безбедносну кризу од Другог светског рата.

Самит, на којем се очекује да једна од главних тема буде нови стратешки концепт који би дефинисао Русију као директну безбедносну опасност за НАТО, почиње вечерас гала вечером коју у част шефова држава или влада организују шпански краљ Филип Шести и краљица Летиција.

У среду су предвиђене две радне седнице на нивоу шефова држава или влада, а у четвртак, последњег дана самита, једна радна седница на највишем нивоу.

У Мадриду су распоређене велике полицијске снаге у оквиру највеће безбедносне операције у недавној историји Шпаније пре почетка самита, на којем се очекује око 5.000 учесника.

Полицајци на коњима и пешице патролирау градом, а ваздушни простор штити више десетина хеликоптера.

Према наводима шпанског Министарства одбране, у високом стању приправности су и борбени авиони и противваздухопловна одбана.

Информационе мреже су под појачаним надзором због опасности од кибернетичких напада.

Делови Мадрида блокирани због самита НАТО-а 

Будући да су делови града блокирани због самита, шпанске власти позвале су грађане Мадрида да наредних дана сви који могу раде од куће.

Уз лидере тридесет држава чланица НАТО-а, на самит су позвани лидери још десетак земаља, међу којима су Аустралија, Нови Зеланд, Јапан, Јужна Кореја и Грузија.

За сада није потврђено да ли ће на самит доћи и украјински председник Володимир Зеленски или ће се учесницима састанка обратити видео-везом.

У Мадриду су и лидери Шведске и Финске, држава које су аплицирале за чланство у НАТО, али се њиховом чланству противи Турска.

Лидери НАТО-а ће на самиту позвати турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да омогући овим двема државама да се придруже том војном савезу.

На састанку учествују и лидери ЕУ – председник Европског савета Шарл Мишел и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, уочи самита у Мадриду, изјавио је да ће НАТО повећати број војника у високој приправности са око 40.000 на више од 300.000.

На дневном реду састанка на врху је питање како руски напад на Украјину и нова безбедносна реалност у Европи утичу на приступ НАТО-а одбрани и одвраћању.

Међу приоритетима је и растући утицај Кине и безбедносне последице климатских промена, затим друге претње попут тероризма и нестабилности на северу Африке и у Сахелу.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво