Читај ми!

Путин: Не кажем да ћемо одмах слати војску у Донбас; Блинкен: Више ми нема смисла да се видим с Лавровом

Савет безбедности УН позвао је на проналажење дипломатског решења за украјинску кризу, а ЕУ увела санкције Русији. Замрзнут је Северни ток 2, саопштио је немачки канцелар Олаф Шолц. Вредности руске и украјинске валуте су у паду, а цена сирове нафте на седмогодишњем максимуму. Владимир Путин је добио одобрење парламента да пошаље војску у Донбас. Не кажем да ћемо одмах тамо слати трупе, поручује руски председник. Зеленски регрутује резервисте, али каже да неће бити опште мобилизације.

Становници Доњецка изашли су синоћ на улице како би прославили признање независности Доњецке и Луганске народне републике од стране Русије.

Такву одлуку руског председника одмах су осудиле многе европске државе, Америка, као и генерални секретар НАТО-a Јенс Столтенберг оптуживши Москву да наставља да потпирује конфликт. 

Очекује се да ће данас бити уведене и санкције Русији, то је бар експлицитно најавила шефица британске дипломатије Елизабет Трас, а и високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ је најавио да ће ту тему ставити пред министре држава чланица.

Владимир Путин је у телевизијском обраћању рекао да би санкције биле уведене у сваком случају, а да би разлог, и да га нема, био измишљен.

Како РИА Новости јављају, Путин је наложио оружаним снагама да обезбеде мир у Луганску и Доњецку. 

У понедељак је Донбас поново био гранатиран, за шта Москва криви Кијев, док из Украјине наводе да проруске снаге нападају сопствене положаје, како би могли да окриве централне украјинске власти.

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба јуче је затражио да се одржи седница Савета безбедности УН, а исти захтев је упутио и француски председник Емануел Макрон. 

УН су саопштиле да у потпуности подржавају суверенитет, независност и територијални интегритет Украјине.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво