Читај ми!

Зеленски: Русија подрива мировне преговоре, али нећемо дати нашу земљу

Председник Украјине Володимир Зеленски каже да одлуку Русије да призна независност Доњецка и Луганска Украјина квалификује као нарушавање свог суверенитета и територијалног интегритета. Истиче да ће сву одговорност за последице овакве одлуке сносити Русија.

Володимир Зеленски је, након седнице Савета за националну безбедност и одбрану Украјине, поручио да би признавање независности окупираних округа Доњецка и Луганска могло да значи једнострано повлачење Русије из Минских споразума и непоштовање одлука донесених у Нормандијском формату.

Поручује и да оваквим потезом "Русија легализује своје трупе, које се заправо од 2014. налазе у окупираним областима".

"Држава која је осам година подржавала рат не може одржати мир", истакао је Зеленски.

Навео је и да, према статуту УН, Украјина задржава право на индивидуалну и колективну самоодбрану.

Додао је да је иницирао сазивање седнице Савета безбедности УН и одржавање посебног састанка ОЕБС-а и нормадијске четворке.

Додао је и да је о овој ситуацији разговарао са француским председником Емануелом Макроном, немачким канцеларом Олафом Шолцом, председником САД Џозефом Бајденом, британским премијером Борисом Џонсоном и председником Европског савета Шарлом Мишелом. За данас је планиран разговор и са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

"Очекујемо јасне и ефикасне кораке подршке од наших партнера. Залажемо се за политичко-дипломатско решење и не подлежемо провокацијама. Наше границе су безбедно заштићене, изградили смо систем територијалне одбране. Наши партнери нас подржавају", рекао је Зеленски.

Грађанима је поручио да у овом тренутку нема разлога за хаотично деловање.

"Учинићемо све да ситуација остане таква. Посвећени смо мирном дипломатском решењу. И ми ћемо ићи овим и само овим путем. Ми смо на својој земљи. Не плашимо се никога и ничега. Никоме ништа не дугујемо. И никоме ништа нећемо дати. И у то смо уверени. Јер данас није фебруар 2014. већ фебруар 2022. То је друга држава са другачијом војском. Али са истим циљем - мир, мир у Украјини", нагласио је Зеленски.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара