Читај ми!

Украјина тражи састанак са Русијом у наредних 48 сати, Зеленски разговарао са Бајденом

Тензије на истоку Европе остају високе и након разговора Владимира Путина и Џоа Бајдена. Кијев тражи састанак са Русијом и чланицама ОЕБС-а у наредних 48 сати. Американци понављају да је инвазија могућа сваки дан, па тако и пре краја Зимских олимпијских игара. Све више земаља позива своје држављане да напусте Украјину, а Аустралија и премешта своје седиште из Кијева у Лавов. Бајден и Володимир Зеленски разговарали телефоном.

Агенција Ројтерс наводи изјаву сведока који је рекао да је америчко особље из Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), почело да се повлачи из града Доњецка на истоку Украјине.

Ројтерс наводи да ОЕБС није одговорио на захтев да прокоментарише ту информацију.

Сједињене Државе и њихови савезници позвали су своје грађане да напусте Украјину, тврдећи да би до, како се наводи, инвазије Русије на Украјину могло да дође у било ком тренутку.

Русија одбацује оптужбе Запада да припрема напад на Украјину, истичући да те тврдње представљају пропагандне лажи и да она штити своје безбедносне интересе.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да је ризик од руске војне акције у Украјини довољно висок и оправдава одлазак већег дела особља из америчке амбасаде у Кијеву.

"Наредили смо одлазак већине Американаца који су у амбасади у Кијеву. Ризик од руске војне акције је довољно висок, а претња је довољно неминовна да је то разумна ствар", поручио је Блинкен на конференцији за новинаре у Хонолулуу, преноси Ројтерс.

Већини особља амбасаде наређено је да одмах напусти Украјину због, како се наводи, претње од руске инвазије, при чему је такође наведено да је све вероватније да ситуација води ка "некој врсти активног сукоба".

Блинкен је након састанка са јапанским и јужнокорејским колегама, поновио да је и даље могуће дипломатско решење и да је начин да се оно постигне то да Москва деескалира ситуацију.

Упозорења САД да би руско гомилање више од 100.000 војника на украјинским границама могло да најави инвазију последњих дана, постало је све учесталије.

Москва, са друге стране, негира да планира напад на Украјину и истиче да брани сопствене безбедносне интересе од НАТО-а.

Особље аустралијске амбасаде у Кијеву упућено у Лавов 

Аустралија је саопштила да евакуише особље из амбасаде у Кијеву, јер се ситуација на граници Русије и Украјине, како су навели, брзо погоршава.

Особље аустралијске амбасаде у Кијеву упућено је у привремену канцеларију у Лавову, граду на западу Украјине, који се налази на око 70 километара од границе са Пољском, навела је министарка спољних послова Марис Пејн у саопштењу, преноси агенција Ројтерс.

"Настављамо да саветујемо Аустралијанце да одмах напусте Украјину комерцијалним путем", рекла је Пејнова.

Премијер Скот Морисон је упозорио да ситуација "долази до веома опасне фазе" и навео да "аутократско једнострано деловање Русије прети и малтретира Украјину, што је потпуно неприхватљиво".

Морисон је позвао званични Пекинг да прокоментарише ситуацију око Украјине, након што је Кина критиковала састанак у Мелбурну у петак министара спољних послова земаља КВАД - САД, Аустралије, Јапана и Индије.

"Кинеска влада радо критикује Аустралију, али и даље језиво ћути о руским трупама које се гомилају на украјинској граници", поручио је Морисон на конференцији за новинаре.

Бројне државе упутиле су апеле својим држављанима да напусте Украјину. Поред Аустралије и САД, то су урадиле и Шведска, Британијa, Нови Зеланд, Немачка, Италија, Холандија, Естонија и Израел. 

Председници Русије и САД разговарали су у суботу сат времена о Украјини. Џозеф Бајден каже да је Америка спремна за све сценарије, док Владимир Путин наводи да Запад није довољно притиснуо Украјину, како би је навео да поштује споразуме из Минска. Власти у Кијеву поручују грађанима да остану мирни и јединствени. Уследио је протест - демонстранти поручују да ће се "одупрети".

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво