Читај ми!

Бисенић: Напад Украјине на Луганск и Доњецк једини сигуран сценарио за рат са Русијом

Напетости у вези са Украјином достигле су врхунац. После прошлонедељне дипломатске офанзиве, упозорења на оружани сукоб су све гласнија. Иако сви говоре о датуму почетка сукоба, новинар Драган Бисенић сматра да постоји само један сценарио да дође до рата, а то је напад Украјине на Луганск и Доњецк. Поручује и да би Србија у том случају била притиснута да се изјасни, а да то не би била нимало завидна ситуација.

За сада нема потврда да ће наступити било какви драматични догађаји у наредних 48 сати осим најава које стижу из САД, рекао је гостујући у Дневнику РТС-а Драган Бисенић.

"Сутра се очекује састанак немачког канцелара и Путина у Кремљу, а најављени су и други састанци. Оно што је занимљиво код ове имагинарне кризе је да сви говоре о датуму почетка сукоба, а не говори се о међусобним оптужбама и демантијима и једне и друге стране", каже Бисенић.

Препоруке које владе упућују својим грађанима, да напусте Украјину, па и препорука нашег Министарства спољних послова, иде по неком устаљеном механизму.

"Ако то учине САД, онда је очекивано да то следе и њени савезници. Ако то буде већи број земаља, онда то следе и друге земље", објашњава Бисенић.

Уколико би дошло до сукоба, а то је да украјинске снаге крену ка Домбаску и Луганску или да се деси нешто што знамо из ранијих случајева, на пример да се појави неки имагинарни видео о злочинима, рецимо украјинских снага, онда долази до покретања војне машинерије, сматра Бисенић.

Уколико би Украјина одустала од чланства у НАТО-у у наредних 20-25 година, то би створило услове да се отклони напетост.

"Сваки разговор и договор Украјине и Русије је најбољи начин да се дуготрајно реше тензије. Тешко би било претпоставити да би нова Јалта била могућа, јер више није реч само о две суперсиле, ту је и Кина. Постоји и питање идентитета Русије, да ли је она европска држава, евроазијска или нешто треће", каже Бисенић.

Док се говори о правом, обавештајни рат или рат информацијама је увелико у току. Амерички званичници тврде да су пласирањем велике количине обавештајних података већ спречили неке руске потезе, попут наводног видеа који би био повод за руски напад. Када је реч о позивању на обавештајне податке, Бисенић каже да постоје обавештајни подаци различитог нивоа.

"Пентагон рецимо каже да има обавештајне податке, али да не могу да кажу да ли ће се нешто десити или не. Податак о дану или два није валидан податак. Хибридни рат траје већ месецима са непрекидним разрађивањем сценарија и то ствара атмосферу која присиљава све актере да нешто чине и та атмосфера је непријатна за све", наводи Бисенић.

Министар одбране Украјине Алексиј Резников рекао је раније да не види претњу од напада Руске Федерације у блиској будућности, с чим је сагласан и Драган Бисенић.

"Постоји само један сценарио да дође до рата, а то је напад Украјине на Луганск и Доњецк, у свим осталим они су непотребни и штетни пре свега за Русију, а онда и за цео свет", каже Бисенић.

Србија би у том случају била притиснута да се изјасни, а то не би била нимало завидна ситуација.

"Србија има добре односе и са Украјином и са Русијом и тако треба да остане. Евентуални сукоб те две земље отворио би низ нових питања, укључујући калкулације НАТО-а и ЕУ о питању Косова и притиска на преостале четири чланице да признају независност, све су то питања с  којима бисмо морали да се суочимо и будемо спремни на њих", рекао је за РТС новинар Драган Бисенић.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво