Читај ми!

Штајнмајер поново изабран за председника Немачке

Франк-Валтер Штајнмајер по други пут је изабран за председника Немачке. Добио је 1.045 од 1.472 гласа. Његов други мандат почиње 19. марта. Борац за демократију и против историјског заборава готово увек нађе праве речи.

Током свог првог петогодишњег мандата, Франк-Валтер Штајнмајер је више пута показао да жели да делује као неко ко интегрише и посредује међу људима. Kао неко, ко тражи разговор и проналази прави тон, посебно у кризним временима.

Почетком јануара 2022. председник је поново затражио разговор у својој службеној резиденцији. Тема је била: За и против обавезне вакцинације. На јавну расправу позвани су и скептици. Али Франк-Валтер Штајнмајер није хтео да се јасно позиционира. Одмах на почетку дискусије је рекао: "Kао савезни председник, нећу се у овом кругу изјашњавати ни за ни против обавезне вакцинације."

Борба за демократију

Франк-Валтер Штајнмајер је врхунац своје политичке каријере доживео почетком 2017. када по први пут изабран за председника Немачке; одмах у првом кругу гласања. Одмах је изнео свој програм: против историјског заборава, против десног популизма.

Иако "нема разлога за узбуну", истакао је у свом инаугурационом говору без изричитог помињања АфД-а, популисти стално подстичу дебату "ватрометом непријатељских слика". А онда је упутио апел: "Морамо да научимо да се боримо за демократију, поред тога што морамо о њој и да говоримо".

Штајнмајерово ремек-дело: Kабинет Меркел IV

Прво искушење на позицији председника стигло је неколико месеци касније. Након избора у јесен 2017. лидери странака нису могли да се договоре око нове Владе; чак су разматрали одржавање нових избора. У то време, Штајнмајерова странка СПД више није хтела у велику коалицију с ЦДУ/ЦСУ.

Штајнмајер је апеловао да се изборни резултати схвате озбиљно и да се успостави функционална Влада - и то је резултирало успехом. У марту 2018. формиран је кабинет Меркел IV у којем је био СПД. Ово посредовање председника у формирању владе јединствено је у историји Савезне Републике Немачке. Из историјских разлога Устав даје председнику пре репрезентативну функцију и задатке у земљи и иностранству.

Председник скромног порекла и великог срца

Готово идеалан за своју Социјалдемократску странку, Штајнмајер потиче из сиромашне фамилије. Kао син столара и фабричке раднице из Детмолда у западној Немачкој, завршио је средњу школу, студирао право а касније и докторирао.

Штајнмајер је 1975. посато члан СПД. На факултету је упознао своју будућу супругу Елке Биденбендер, такође правницу. Штајнмајер је освојио симпатије Немаца и одлуком из приватног живота: крајем 2010. донирао је бубрег својој болесној супрузи. Немачка је била дирнута и пуна симпатија.

Ментор и пријатељ: Герхард Шредер

Герхард Шредер, бивши канцелар Немачке, открио је врло рано политичке таленте Штајнмајера, постао његов ментор. Довео га је у Берлин и поставио га за шефа Kанцеларског уреда. Неупадљив, тајновит, одан, несебичан - тако Франк-Валтера Штајнмајера описују његови сарадници. То су идеални услови за многе друге послове у политици.

Kанцеларка Ангела Меркел га је 2005. именовала за министра спољних послова у коалиционој влади коју су чинили ЦДУ/ЦСУ и СПД. Тада се Штајнмајер усудио да закорачи на велику политичку позорницу. На изборима 2009. кандидовао се за канцелара и није успео. СПД је достигао само 23 посто гласова, што је тада био најгори резултат од краја рата.

Штајнмајер Други

Штајнмајер почиње свој други председнички мандат у својој 66. години. Можда ће се у другом мандату посредник и модератор преобразити у визионара Франк-Валтера Штајнмајера. За то му на располагању стоји наредних пет година.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара