Читај ми!

На улицама Алматија мирно, грађани у редовима за храну

У Казахстану се после вишедневних протеста живот полако враћа у нормалу. Највећи град Алмати је окружен контролним војним пунктовима, са десетинама војника и оклопних возила. Полицијски час је од 20 до 7 часова. Председник Касим Жомарт Токајев је у телефонском разговору са руским колегом Владимиром Путином рекао да се ситуација стабилизује.

Власти су апеловале на становнике Алматија да остану мирни и не напуштају домове без потребе. У предграђима Алматија се чују спорадични пуцњи, а власти тврде да је реч о антитеристичкој операцији.

Аеродром у граду је и даље затворен, а поново ће бити у функцији од сутра. Житељи Алматија су у редовима за храну и гориво пошто је снабдевање протеклих дана због сукоба било нередовно.

"Многе самопослуге су затворене већ други дан, па су се створили редови испред пекара, пре свега због хлеба", каже један од становника Алматија, док други наводи да су цене порасле.

Појашњавају да иако хране има довољно у складиштима, она се не испоручује због мањка горива и провера на контролним пунктовима.

Ситуација у граду се углавном стабилизовала од када су стране мировне снаге предвођене Русијом стигле у земљу па је поново успостављен јавни ред.

"Сигурност у центру града је знатно боља него претходних дана. Грађани су изашли на улице у потрази за основним намирницама. То је потпуно другачије него претходних дана када су преко ТВ екрана и мобилних телефона обавештавани да не напуштају домове. И даље постоји проблем са снабдевањем који влада мора да решава", истиче Ванг Делу, репортер за Кинеску медијску групу.

Шеф европске дипломатије Борељ је забринут због насиља након, како је рекао, мирних протеста и навео да је Казахстан важан партнер Европске уније. Важно је спречити даљу ескалацију ситуације, и не користити немире у друге сврхе.

Протести у Казахстану су избили 2. јануара због скока цена горива. Проширили су се и на друге градове широм земље и прерасли у масовне нереде и пљачке. Убијено је најмање 26 особа, а око 3.000 је ухапшено. Процењује се да је рањено више од хиљаду људи.

У Казахстану је ванредно стање.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво