Читај ми!

Tалибани у Кабулу, Бајден у Белој кући, одлазак Меркелове, нови сој вируса – догађаји који су 2021. мењали свет

У 2021. години пандемија коронавируса је остала као глобална пошаст. Са светске политичке сцене отишли су Доналд Трамп, Ангела Меркел и Бенјамин Нетанјаху, а дошли Џозеф Бајден, Олаф Шолц и Нафтали Бенет. Година је почела немирима у америчком Капитолу, а настављена напетостима у Европи, талибанским освајањем Авганистана, а потом мигрантском и енергетском кризом.

Tалибани у Кабулу, Бајден у Белој кући, одлазак Меркелове, нови сој вируса – догађаји који су 2021. мењали свет Tалибани у Кабулу, Бајден у Белој кући, одлазак Меркелове, нови сој вируса – догађаји који су 2021. мењали свет

Годину за нама, у свету је обележила пандемија коронавируса – строге мере, карантин, полицијски час, физичка дистанца, затворене границе, ковид пропуснице…

Уз делта сој, појавио се и омикрон – мутирани сој коронавируса. Вакцине нису стигле до најсиромашнијих земаља света, мада је понегде већ почела вакцинација и четвртом дозом.

Нова ограничења и мере, уз обавезну вакцинацију одређених категорија становништва, изазивали су протесте.

Талибани преузели власт у Авганистану 

Авганистански екстремисти преузели су власт у Кабулу у августу. Америчке и НАТО снаге, отишле су после 20 година.

Талибани тврде да су се променили али је, упркос обећањима, пад Кабула изазвао панику становника. Хиљаде људи очајнички је покушавало да побегне из земље опседајући међународни аеродром. Талибани су прогласили Исламски Емират Авганистан.

Џо Бајден 46. председник САД

Демократа Џозеф Бајден је 20. јануара постао 46. амерички председник. Инаугурацији су претходили немири који су кулминирали упадом Трампових присталица у Конгрес. Чим је ступио на дужност, Бајден је потписао бројне указе да би поништио неке од Трампових одлука.

"Не постоји ништа чиме бисте заплашили Американце и омели их у нечему што они желе, за шта су гласали", истакао је тада Бајден.

Америка је поново приступила Париском споразуму о клими и Светској здравственој организацији. Почеле су реформе у правосуђу и имигрантским законима. Варнице на релацији Америка–Кина и Америка–Русија још трају.

"Семафор коалиција" после Ангеле Меркел

Одлазак немачке канцеларке Ангеле Меркел, означио је крај једне ере. Шеснаестогодишњу владавину обележиле су глобалне кризе – финансијска, дужничка, мигрантска и пандемија.

После парламентарних избора 26. септембра нову владу је формирала Социјалдемократска партија Немачке са либералима и Зеленима. "Семафор коалицију" предводи Олаф Шолц.

"Преузмите ову зграду и урадите најбољи могући посао за добро наше земље. То је моја жеља и желим вам сву срећу у томе", поручила је Меркелова Шолцу.

Нетанјаху изгубио власт за један глас

У јуну ове године окончана је још једна ера – у Израелу. После 12 година премијер Бенјамин Нетанјаху изгубио је власт са разликом од само једног гласа: 60 према 59.

Парламент је изабрао коалициону владу предвођену десничарем Нафталијем Бенетом. Док је био премијер, БДП је порастао 50 одсто а извоз је дуплиран. Нормализовао је односе са четири арапске земље…

Сада Нетанјахуу предстоји судски процес за превару, злоупотребу положаја и примање мита. Бивши премијер пориче те тврдње и најављује да ће се вратити брже него што се очекује.

Страх од руског напада на Украјину

Забринутост САД, НАТО-а и Европске уније изазвале су руске војне вежбе близу украјинске границе. То је било средином године, а сада расту напетост и страх од могућег руског напада на Украјину.

Москва је неколико пута демантовала да постојетакве намере. Путин је 7. децембра, на видео-састанку са Бајденом, затражио безбедносне гаранције и уверавања да НАТО неће наставити да се шири на исток.

"Гурнули су нас до такве линије да немамо где да се померимо. Поновићу, ако се буду инсталирали пројектили у Украјини, ракете би могле стићи до Москве за четири до пет минута. Куда ми онда да одемо", упитао је забринути Владимир Путин.

Руски председник сматра да је Америка имала главну улогу у рушењу проруског украјинског председника Виктора Јануковича 2014. године, а сада шаље наоружање и обучава украјинску војску.

Мигранти на границама Европске уније 

Европска унија се на спољним границама, у Пољској, Литванији и Летонији, суочила са приливом миграната који стижу преко Белорусије.

Унија је оптужила председника Белорусије Александра Лукашенка да је изазвао кризу подстицањем миграната да дођу у земљу, а затим су усмеравани на границу са Унијом.

Брисел каже да је то Лукашенков одговор на санкције Белорусији. Са таласом мигранта суочила се и Пољска, која је разместила око 900 војника на границу са том земљом. Ситуација се смирила организованим повратком миграната у земље порекла.

Нагло поскупљење гаса и струје у Европи 

Услед глобалне кризе, појавила се и енергетска криза. Нагло поскупљују струја и гас у Европи, чак и троструко.

На распламсавање кризе утицали су "појачан рад гасних централа за производњу струје јер није било ветра", али и геополитичке напетости Запада и Русије.

На крају године, ситуација је још тежа, а многима прети и привредни колапс.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво