Читај ми!

Највећа почаст Бундесвера за Ангелу Меркел, наручила хит из ере ДДР-а

Свечаном церемонијом Бундесвер се опростио од Ангеле Меркел после 16 година на функцији канцеларке. Меркелова је у свом говору позвала на борбу за демократију - пожелевши успех свом наследнику Олафу Шолцу.

Церемонија под називом "Велико повечерје" (Großer Zapfenstreich) која потиче још из 16. века највећа је почаст немачких оружаних снага резервисане за савезне председнике, канцеларе и министре одбране.

У свом опроштајном говору одлазећа немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је на одбрану демократије од мржње, насиља и дезинформација.

"Свуда где се поричу научна сазнања, шире се теорије завере и агитација", рекла је Меркелова на свечаности у њену част.

"Где год се мржња и насиље виде као легитимно средство за остваривање сопствених интереса, наша толеранција као демократа мора наћи своју границу", поручила је Меркелова.

Као и свим њеним претходницима, Меркеловој је било дозвољено да изабере три музичка дела које је извео оркестар Бундесвера.

Поред црквене песме "Тебе, Боже, хвалимо" (Großer Gott, wir loben dich) и нумере Хилдегард Kнеф "Нек‘ за мене падају кише црвених ружа" (Für mich soll's rote Rosen regnen), канцеларка је изабрала и један стари хит из ДДР-а који пева Нина Хаген, "Заборавио си филм у боји" (Du hast den Farbfilm vergessen).

Хагенова је по одласку у Западну Немачку постала панк-икона.

Свечаности је због пандемије присуствовало знатно мање гостију него што је уобичајено. Међу гостима су били савезни председник Франк-Валтер Штајнмајер и будући кандидат за савезног канцелара Олаф Шолц из немачке Социјалдемократске партије (СПД).

У свом говору пре саме церемоније, Меркелова је Шолцу и његовој влади пожелела "све најбоље".

 

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара