Читај ми!

Нетанјаху због једног гласа после 12 година остао без власти

Израелски парламент је изабрао нову коалициону владу, чиме је окончана 12 година дуга владавина Бенјамина Нетанјахуа.

За нову израелску владу гласало је 60 посланика у парламенту, а само један мање је био против.

Нови председник коалиционе владе биће Нафтали Бенет, лидера десничарске партије "Јамина", која је на изборима 23. марта освојила само шест од укупно 120 места у парламенту.

Бенет ће бити премијер до септембра 2023. године, када ће, како је договорено коалиционим споразумом, препустити место председника владе бившем новинару и водитељу Јаиру Лапиду, сада лидеру центристичке партије "Јеш Атид".

Нову владу чини широка коалиција идеолошки веома различитих левих, центристичких, десничарских и арапских партија, које имају мало тога заједничког осим жеље за окончањем власти Бенјамина Нетанјахуа.

По први пут у историји, представнике у владајућој коалицији има и једна странка која представља арапску мањину. 

Нови премијер Нафтали Бенет је рођен 1972. године у Хаифи у породици америчких имиграната. Служио је у престижној јединици "Сајерет Маткал" пре него што је студирао право, а потом основао сајбер компанију коју је 2005. године продао.

Некада је и сам био члан Нетанјахуовог "Ликуда" и његов близак сарадник, пре него што је основао своју партију. Пет пута је био министар од 2013. године.

Његова странка заговара економски ултралиберализам уз одређену отвореност ка социјалним питањима, али и тврд приступ сукобу са Палестинцима и анексију две трећине Западне обале.

Нетанјаху: Вратићемо се... 

Током протекле две године у Израелу су парламентарни избори одржани четири пута јер је након сваких изостао договор о формирања коалиције која ће формирати власт.

Трећи избори су резултирали формирањем владе националног јединства, пошто је Нетанјаху пристао да подели власт са тадашњим опозиционим лидером Бенијем Ганцом, али је договор пропао у децембру, што је довело до одржавања и четвртих избора.

Иако је "Ликуд" освојио највише посланичких мандата, Нетанјаху поново није могао да пронађе партнере са којима би формирао владу, па је задатак препуштен Јаиру Лапиду.

Бенјамин Нетанјаху, до сада најдуговечнији израелски лидер, обећао је током расправе у Кнесету да ће се вратити на власт.

Нетанјаху је већ био премијер у два наврата, једном краћем - од 1996. до 1999. године, и једном много дужем - од 2009. па до данас.

Бајден честитао: Радујем се сарадњи са премијером Бенетом

Амерички председник Џозеф Бајден честитао је на формирању нове израелске владе истакао да ће САД остати посвећене очувању израелске безбедности и сарађивати са новом владом.

"Радујем се сарадњи са премијером Бенетом, како бисмо оснажили све аспекте блиске и дуготрајне везе између наше две нације. Израел нема бољег пријатеља од Америке. САД остају непоколебљиве у подршци израелској безбености", изјавио је Бајден.

Председник САД каже да је његова администрација потпуно посвећена сарадњи са новом владом Израела по питању појачане безбедности и стабилности у целом региону.