Читај ми!

За убиство пет људи луком и стрелом у Норвешкој осумњичен Данац, појачано присуство полиције на улицама

Петоро људи је убијено, а двоје је повређено у нападу луком и стрелом у норвешком граду Конгсбергу, саопштила је полиција. Нападач је ухапшен и у притвору је.

Први позив полицији због напада у једној продавници упућен је у 18.13 сати, а осумњичени је ухапшен у 18.47.

 Ејвинд Ос, шеф полицијске оперативне јединице у Бускеруду, изјавио је на конференцији за медије да је пет људи убијено, а да су две особе, од којих је једна полицајац, повређене. 

Истакао је да се осумњичени кретао великим подручјем у центру Конгсберга, а да је почео напад у супермаркету у западном делу града. 

Навео је да осумњичени мушкарац вероватно није имао саучеснике већ је деловао сам и додао да полиција истражује да ли је користио још неко оружје осим лука и стреле. 

Ос није одговорио на питање да ли је реч о терористичком акту, али је навео да је у том граду распоређен велики број полицијских јединица.

"Ухапшени мушкарац је одведен у затвор. Повећан је број полицајаца на улицама. Сва места обезбеђује полиција, а претражују их и форензичари. Разговарамо и са сведоцима како бисмо стекли што бољу представу о ономе што се догодило", наводи Ос.

Норвешка полиција: Ухапшени Данац раније прешао у ислам

Држављанин Данске, ухапшен под сумњом да је убио пет особа луком и стрелом и другим оружјем у норвешком граду Конгсберг, прешао је раније у ислам, а полиција је већ била забринута због знакове његове радикализације, саопштио је регионални начелник полиције, Оле Бредвурд Северуд. 

Према наводима полиције, нападач сарађује са полицијом, али још није признао кривицу.

"Признаје чињенице случаја. Видећемо да ли ће се изјаснити кривим", саопштила је тужитељка Ан Ирен Сван Матијасен за норвешке медије.

Нападачу је додељен браниоц по службеној дужности.

Премијерка Норвешке: Напад био ужасан чин

Премијерка Ерна Солберг навела је да је овај напад био ужасан чин.

"Наглашавамо да постоји много тога што још не знамо и рано је говорити о мотивима његових поступака, али полиција разматра да ли је реч о терористичком чину. Јасно је да се многи плаше. Важно је рећи да полиција држи ситуацију под контролом", рекла је премијерка на конференцији за медије.

Меленд: Ситуација је озбиљна, сви смо у приправнности

Моника Меленд, норвешка министарка правде навела је да је ситуација озбиљна. 

"Доступни су национални ресурси, брзо су стигли полицијски хеликоптери, одред за бомбе и особље одреда за хитне случајеве. У приправности су болнице, општина и Министарство правде и јавне безбедности", навела је Мелендева.

За сада нема индиција о могућим мотивима злочина. 

Норвешким полицајцима наређено да носе ватрено оружје 

Након напада, Управа полиције саопштила је да је наредила службеницима широм земље да носе ватрено оружје. Норвешка полиција обично није наоружана, али полицајци по потреби имају приступ оружју и пушкама.

"Ово је додатна мера опреза. Нема претњи националној безбедности", саопштено је из Директората полиције.

Ово је најгори напад у Норвешкој у последњих десет година, након злочина Андреаса Брејвика који је 2011. године убио 77 особа, углавном тинејџера.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво