Читај ми!

Последњи дан самита Г7 - од сукоба око кобасица, преко порука за Кину и Русију до екологије

Последњег дана самита Г7 у Корнволу, председници држава и влада договорили су се о амбициозним климатским циљевима. Обавезали су се да ће наредних годину дана донирати преко милијарду доза вакцина, директно или преко програма "Ковакс". Имају интерес да сарађују са Кином, али и низ критика на рачун друге највеће економије света. Из Пекинга одговарају - одавно су прошли дани када су мале групе земаља одлучивале о судбини света.

Мали градић на југозападу Велике Британије под опсадом полиције је већ данима, на снази су посебне мере и због коронавируса, али и страха од протеста које самит Г7 увек прате.

Пре него што су сели за округли сто, свако је последње јутро искористио како је хтео. Амерички председник био је у оближњој цркви. Британски премијер је трчао и пливао.

Главна тема за крај биле су климатске промене. Лидерима се виртуално обратио светски познати активиста за заштиту животне средине.

"Ми детаљно знамо шта се догађа са нашом планетом и знамо многе ствари које треба да радимо током ове деценије. Борба против климатских промена сада је политички и комуникацијски изазов колико и научни или технолошки изазов", рекао је сер Дејвид Атенбороу, активиста за заштиту животне средине.

Учесници самита обавезали су се да ће прикупити 100 милијарди долара сваке године за финансирање климатских иницијатива у земљама у развоју.

Сједињене Америчке Државе, Немачка, Велика Британија и Канада желе да земљама у развоју дају до две милијарде долара како би убрзале укидање употребе угља.

"Фантастична хармонија између лидера Г7"

На завршној декларацији радило се до последњег момента, постигнут је споразум о заједничкој борби против пандемије и опоравку од економске кризе, договорене су смернице према Кини и Русији.

Председници држава и влада су се на крају обратили новинарима, али свако посебно.

"Знам да је свет очекивао да одбацимо себичност и национализам који су обележили почетак пандемије и усмеримо се на заједничку акцију. Дошло је до фантастичне хармоније између лидера Г7. Сложили смо се да обезбедимо још милијарду доза вакцина", истакао је британски премијер Борис Џонсон.

Немачка канцеларка Ангела Меркел каже да су претходни радни дани били веома ефикасни.

"Симболична порука са овог самита је да желимо да делујемо за бољи свет и да ћемо када се пандемија заврши бити виталнији него икад", нагласила је Меркелова.

Поруке за Кину и Русију

Група 7 жели да сарађује и са Кином, али траже да поштује људска права у региону Синдјијанг и омогући Хонгконгу висок степен аутономије.

Џозеф Бајден каже да је кинеском председнику рекао да не жели конфликт. Задовољан је атмосфером на самиту, каже да се Америка вратила за сто и да ће учинити свој део посла.

Од Русије траже да предузме мере против оних који изводе сајбер нападе и истрагу употребе хемијског оружја на руском тлу. Назаобилазно питање је и предстојећи сасатанак са Путином.

"Мислим да је у праву када каже да су наши односи на најнижем нивоу, али све зависи од тога колико поштујете међународне норме, што он у многим ситуацијама не ради", рекао је Бајден.

Сукоб Британије и Европске уније због кобасица

Није могло без сукоба Британије и Европске уније око трговинских аранжмана након Брегзита.

Британским кобасицама забрањен је улазак у Северну Ирску, једини део Британије који се граничи са европским блоком. За Лондон је то напад на британски суверенитет.

"Француска поштује британски суверенитет, али време је да се заврше расправе о кобасицама и да се фокусирамо на озбиљна питања. Велика Британија мора да поштује трговински споразум са Европском унијом", истакао је председник Француске Емануел Макрон.

Иако су се становници Корнвола плашили да би самит могао да проузрокује ширење пандемије коронавируса, градска влада тврди да ће им донети уговоре вредне више од 65 милиона.

Домаћин скупа Босрис Џонсон, који је приредио роштиљ на плажи за све учеснике, не мети је критика да је прекршио мере. Надлежни кажу да није јер је догађај одржан напољу, а сви који су бии на самиту тестирани су свакодневно.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво