Читај ми!

Бајден: Путин је у праву, наши односи су на најнижем нивоу

Председник САД Џозеф Бајден рекао је у обраћању новинарима на крају Самиту Г7 да је председник Русије Владимир Путин био у праву када је рекао да су односи те две државе на најнижем нивоу.

Џозеф Бајден је рекао како да сматра да би Русија могла бити слабија него што се чинило, као и да се Москва надвила над Блиским истоком.

"Да будем јасан, мислим да је у праву, а зависи од тога како конзистентно поступа у односу на међународне норме, што у многим случајевима не чини", рекао је Бајден новинарима на завршетку Самита Г7.

Бајден је, преноси Ројтерс, искористио прилику на Самиту у Великој Британији да би дискутовао о томе како се најбогатије демократије света сада суочавају са "егзистенцијалним такмичењем са 'аутократама', што ће дефинисати 21. век".

Бајден и Путин ће се у среду састати у Женеви, након мноштва политичких спорова и оптужби за шпијунажу, хаковање, мешање у изборе.

Од ступања на дужност, Бајден је најавио неколико акција против Русије као одговор на низ питања, укључујући сајбер упад у "СоларВиндс", наводно мешање у изборе 2020. године и гомилање руских трупа у близини границе на истоку Украјине.

Председник САД је у априлу најавио санкције усмерене против 32 руска ентитета и појединаца, укључујући 10 званичника који су протерани из САД.

Са друге стране, Кремљ је предузео реципрочне мере и протерао 10 америчких дипломата и забранио улазак осморо садашњих и бивших америчких званичника, укључујући директора Националне обавештајне службе Аврил Хејнес, директора ФБИ-а Кристофер Враија, државног тужиоца Мерика Гарланда и министра за унутрашњу безбедност Алехандра Мајоркаса.

Сусрет у Женеви, неће бити први састанак Бајдена и Путина. Двојица председника састала су се 2011. године, док је Бајден у америчкој администрацији служио као потпредседник.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво