Рат Јерменије и Азербејџана, бројање туђих жртава

Опште ратно стање проглашено у Јерменији и региону Нагорно-Карабах након ескалације сукоба дуж линије раздвајања. И Парламент Азербејџана одобрио увођење ратног стања. Нагорно-Карабах саопштио да је погинуло 16 војника, а да је стотину повређено.

Председник Азербејџана Илхам Алијев изјавио је да су јерменске снаге јутрос почеле да пуцају на положаје војске Азербејџана и насеља у разним правцима дуж линије раздвајања.

"Ватра је отварана из различитог оружја, укључујући оно великог калибра. То је још једна војна провокација Јерменије", рекао је Алијев, преноси Спутњик и додао да Баку неће остати нем на деловање Јерменије.

Премијер Јерменије Никол Пашињан је на Фејсбуку написао да је Азербејџан покренуо офанзиву у правцу региона Нагорно-Карабах и да одбрана ситуацију успешно држи под контролом, а портпарол министарства одбране Јерменије наводи да су два хеликоптера и три беспилотне летилице азербејџанских оружаних снага погођени током сукоба у Карабаху, преноси новинска агенција Тас.

Министарство одбране Јерменије тврди у саопштењу да је Азербејџан у сукобима у Нагорно-Карбаху изгубио четири хеликоптера, 15 беспилотних летелица и десет тенкова и борбених возила, јавља РИА Новости.

Лидер Нагорно-Карабаха Араик Артјуњан је поручио да је почела мобилизација свих грађана старијих од 18 година и да је у земљи проглашено ратно стање. И у Јерменији премијер Никол Пашињан прогласио је ратно стање и општу мобилизацију. 

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ позвао је у име ЕУ на тренутни прекид непријатељстава у Нагорно Карабах зони сукоба.

Турска је саопштила да Јерменија мора одмах да прекине непријатељство према Азербејџану које ће "регион бацити у ватру", усред сукоба између два суседа у отцепљеном Нагорно-Карабаху.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров истакао је у разговору са јерменским колегом Зограбом Мнацакањаном да је Москва спремна да посредује у циљу стабилизације ситуације у Нагорно-Карабаху.

Тензије око Нагорно-Карабаха су још током лета подизане и јавност Азербејџана и Јерменије припремана је да мора доћи до рата за ту област, објашњава за РТС бивши амбасадор Србије у Белорусији Срећко Ђукић. Према његовим речима, најновија ескалација сукоба може захватити цео регион и може доћи до фронталних сукоба Јерменије и Азербејџана уз несумњив утицај спољних фактора.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво