Запослени окренули леђа Закербергу, протест профилним фотографијама

Запослени у компанији "Фејсбук" штрајковали су у понедељак одбијајући да раде од куће пошто су незадовољни поступцима свог директора Марка Закерберга, који је у рату "Твитера" и Доналда Трампа одлучио да стане на страну председника САД.

Више десетина запослених у компанији "Фејсбук" критиковало је објавама на Твитеру Закербергову одлуку да, за разлику од Џека Дорсија, не реагује на Трампове непромишљене објаве.

У штрајку су учествовали неки од највиших менаџера "Фејсбука".

"Фејсбукове недавне одлуке да не реагује на статусе који позивају на насиље игноришу прилику да се заштити наша заједница. Позивамо руководство 'Фејсбука' да предузме акцију", навела је група софтвер инжењера у заједничком саопштењу на Твитеру.

Директор дизајна Рајан Фреитас написао је да Закерберг није у праву и да ће се трудити да га наведе да промени мишљење.

Написао је да је мобилисао више од 50 запослених сличних гледишта како би лобирали за унутрашње промене.

Запослени су уместо својих профилних фотографија поставили препознатљиву Фејсбукову песницу само што више не показује "лајк", већ је стиснута. 

Према речима једног од радника, Закербергов редовни састанак на којем одговара на питања запослених, а који се иначе одржава петком, померен је за уторак.

Портпарол "Фејсбука" Енди Стон рекао је да ће компанија дозволити запосленима који учествују у протесту да узимају слободно време које им неће бити одузето од одмора.

И партнери почели да окрећу леђа Закербергу

Компанија за онлајн терапије "Токспејс" саопштила је да прекида разговоре о партнерству са "Фејсбуком".

Директор компаније Орен Френк твитовао је да "неће подржати платформу која подстиче насиље, расизам и лажи".

За разлику од Твитера, који је прво уз један твит Доналда Трампа поставио упозорење да корисници треба да провере и друге изворе, а затим цензурисао објаву председника САД због пропагирања насиља, Фејсбук на исте речи није реаговао.

Оснивач Марк Закерберг није подржао поступке конкурентске компаније, већ се ставио на страну Доналда Трампа, који је чак цитирао на Твитеру Закербергове критике упућене конкурентима. 

Закерберг је објаснио за Фокс њуз да Фејсбук има другачију политику и да сматра да та друштвена мрежа "не треба да буде арбитар истине за све што људи кажу на интернету".

Амерички медији су пренели да су Доналд Трамп и Марк Закерберг разговарали телефоном, а сам Закерберг је навео да је био у контакту са Белом кућом, којој је објаснио Фејсбукову политику.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво