Макрон: НАТО је у стању мождане смрти

Француски председник Емануел Макрон упозорио је европске земље да више не могу да се ослањају на Сједињене Америчке Државе у одбрани чланица НАТО-а. Сваки покушај да се Европа дистанцира од Америке представља ризик, оцењује Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО-а. Макрон греши, НАТО остаје камен темељац безбедности, поручује немачка канцеларка Ангела Меркел.

Француски председник Емануел Макрон узбуркао је јавност и савезнике, оценом да је НАТО на самрти, а да се Европа налази на ивици понора. 

"Оно што тренутно доживљавамо јесте мождана смрт НАТО-а", рекао је Макрон у интервјуу за британски недељник Економист, а преноси Ројтерс

У интервјуу британском недељнику Економист, поручује да треба разјаснити шта су стратешки циљеви НАТО-а, али и радити на јачању европске војске и стратешког дијалога с Русијом.

"Европа мора да се пробуди и почне стратешки да размишља о себи као о геополитичкој сили. У противном више неће контролисати властиту судбину", оцењује француски председник.

Иако се, каже, неуморно трудио да одржи добре односе са Доналдом Трампом, Америка први пут има председника који не дели идеју европског пројекта и окренута је ка себи и Кини, сматра Макрон. Пита се и каква је будућност члана 5 Северноатлантског савеза, који предвиђа војну солидарност чланица Алијансе у случају да једна буде нападнута.

"Оно што тренутно пролазимо може се описати као мождана смрт НАТО-а. Европа се налази на ивици понора. Више не постоји никаква координација у доношењу стратешких одлука између Сједињених Америчких Држава и савезника у НАТО-у. Никаква. Имамо некоординирану агресивну акцију једне чланице НАТО-а, Турске, у подручју у којем су угрожени наши интереси", наводи Макрон.

Макрон је навео да не зна да ли и даље верује у колективну одбрану, која је један од стубова оснивачког уговора НАТО-а.

"Мислим да би требало да преиспитамо реалност тога шта за САД представља НАТО-у, у светлу њихове посвећности", додао је Макрон.

Француски председник истиче да Сједињене Државе показују знакове "окретања леђа од нас", што је председник Трамп показао изненадном одлуком да прошлог месеца повуче трупе из североисточне Сирије, без консултација са савезницима.  

Сваки покушај да се Европа дистанцира од САД је ризик

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова каже да Макронове речи  одражавају тренутно стање у Алијанси.

Међутим, немачка канцеларка и први човек НАТО-а не деле ставове француског председника.

"Сваки покушај да се Европа дистанцира од Америке ризик је не само за слабљење НАТО-а, већ и Европе", оцењује Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО-а.

Немачка канцеларка Ангела Меркел сматра да је француски председник употребио драстичне речи.

"Тако оштре оцене нису потребне, иако имамо проблеме које морамо сами решити. НАТО остаје камен темељац наше безбедности, наводи Меркелова.

У интервјуу за Економист, Макрон се осврнуо и не одбијање Француске да одобри приступне преговоре Албанији и Северној Македонији.

Напомиње да је изградња светски моћне, обједињене Европске уније неспојива с тиме да се сада отвара процес проширења, који, сматра, треба реформисати.

"Ако постоји бојазан за тај регион, пре Македоније и Албаније ту је питање Босне и Херцеговине", каже Макрон, наводећи да је БиХ "паклена машина" која откуцава уз Хрватску и која је суочена с проблемом повратка џихадиста.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(четвртак, 07. нов 2019, 22:51) - anonymous [нерегистровани]

@ Neki se vremenom zaborave

Ко је ослободио Европу од Хитлера?
Сигурно нису Амери него Совјети, када су Амери видели да Совјети иду као брзи воз кроз Европу брже боље су отворили западни фронт, до тада су се јурили са Јапанцима по Пацифику.
Нису Амери ослободили никога, нацистичка Немачка је већ била сломљена него су зауставили Совјете да претворе целу Европу у комунистичку, што су Совјети реално могли у датом тренутку, јер су народи западне Европе били спремни и вољни да то ураде ско Совјети дођу.

(четвртак, 07. нов 2019, 22:07) - anonymous [нерегистровани]

Kom

Ne bih ja ulazio u utemeljenost njegove izjave o NATO, ali mu skidam kapu jer je iskren i kaže što misli. Danas je to retko kod političara, zar ne? Sve se uvija u neku slatkorečivu formu...
Prvi je otvoreno rekao za problem koji npr Francuska ima sa kriminalnim grupama iz Bugarske i Ukrajine. Mislite da toga nisu svesni ostali EU lideri?

(четвртак, 07. нов 2019, 21:53) - anonymous [нерегистровани]

A ja mislio da je uvek tako bio

Kako inače da objasniš onolike bezumne napade po celome svetu...

(четвртак, 07. нов 2019, 20:38) - anonymous [нерегистровани]

konacno

Tako je, konacno da se neko od lidera Eu probudi i kaze, da Evropa mora da gleda sebe i svoje strateske ciljeve. Da ima svoju vojsku koja bi na celu sa Rusijom bila jaca od sadasnjeg nato. Da ne slusa Ameriku kako im oni diriguju i da salje svoju vojsku u sklopu nato da razaraju tudje zemlje zarad americkih ciljeva.

(четвртак, 07. нов 2019, 20:11) - anonymous Sreten [нерегистровани]

Neki se vremenom zaborave

Zaboravio je on ko je oslobodio Francusku od Hitlera...to je znak zahvalnosti Americi i njenim žrtvama u Normandiji..

(четвртак, 07. нов 2019, 18:56) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Ne znam kako ko, ali ja počinjem sve više da gotivim Makrona. Čovjek očigledno gleda realnije na stvari nego ostali zaguljenici sa Zapada.

(четвртак, 07. нов 2019, 18:25) - anonymous [нерегистровани]

France!

Poznavajuci Macron nije cudno daje otisao dalje od renovacije EU i ulaska novig clanica,odlazi cak do NATO i Amerike.To sve sto radi mnoge zemlje nesmeju,on vidi aktuelnost otvorenih ociju i treba stavti sve na svoje mesto krenuti napred dase zna koje ko i staje ko.Fr.M.F.

(четвртак, 07. нов 2019, 18:14) - anonymous [нерегистровани]

Makron

Dobro je sto ima takvih kao sto je Makron u alijansi NATO , i kao sto su Madjarska , Poljska i donekle Ceska u EU . Vitalizacija politike je neophodna , pa i onda kad nismo sasvim sigurni da je ispravno

(четвртак, 07. нов 2019, 18:02) - anonymous [нерегистровани]

Fala Bogu

Fals Bogu, ovi nasi placaju clanstvo stotine milijuna eura a nemaju za socijalu, medicinske sestre , doktore za vecuplacu.Zato je i Hrvatska u istom stanju.

(четвртак, 07. нов 2019, 17:21) - anonymous [нерегистровани]

Због Турака!?

Јесу вам Турци де факто забили нож у леђа, али њих сте рачунали за пешадију. Не баш за мозак?