За Су Ћи још 18 месеци кућног притвора

Вођу опозиције Мјанмара и добитницу Нобелове награде за мир Аунг Сан Су Ћи, суд у Јангогу осудио је на још 18 месеци кућног притвора, у којем се, са прекидима, налази већ 14 година.

Суд у Јангону осудио је вођу опозиције Мјанмара и добитницу Нобелове награде за мир Аунг Сан Су Ћи на додатних 18 месеци кућног притвора, у коме се, са прекидима, налази 14 година, јер је допустила једном Американцу да је посети у њеној кући.

Су Ћи проглашена кривом за кршење закона о унутрашњој безбедности и суд је осудио на три године затвора, али је налогом војне хунте казна одмах смањена на 18 месеци кућног притвора, пренеле су агенције.

Американац Џон Јето (54), ратни ветеран из Вијетнама, који је у мају препливао језеро да би дошао до дома у којем је Су Ћи била у кућном притвору, такође је оптужен да је кршио прописе о безбедности и имиграцији.

Због његовог доласка, иако га није позвала, Су Ћи је поново изведена пред суд због, како је образложено, кршења правила о кућном притвору.

Међународна заједница је у више наврата затражила од војне хунте да одбаци политичке оптужбе против Су Ћи и ослободи је, на шта је режим одговорио да је реч о унутрашњој ствари Мјанмара.

Европска унија осудила је пресуду Су Ћи и затражила да она "одмах безусловно буде ослобођена" док је Малезијски министар иностраних послова Анифах Аман сазвао ванредни састанак АСЕАН-а и рекао да пресуда изазива "велику забринутост".

"Прави циљ осуде Су Ћи је да прекину њене везе са народом за који она представља зрачак наде и отпора," рекао је британски премијер Гордон Браун у саопштењу издатом из његовог кабинета.

Британски премијер Гордон Браун рекао је да је "растужен и бесан" после осуде Аунг Сан Су Ћи на 18 месеци кућног притвора и позвао Уједињене нације да уведу ембарго на продају оружја тој земљи у којој је на власти војна хунта.

Критичари војног режима сматрају да је процес против Су Ћи у ствари покушај да се она, као вођа опозиције, задржи у притвору пре и током трајања избора следеће године.

број коментара 0 Пошаљи коментар