Лисабонски споразум поделио чешки државни врх

Чешки председник Вацлав Калаус условио потписивање Лисабонског уговора дописивањем поглавља о људским правима. Чешки премијер Јан Фишер одбио да, због нових неочекиваних услова, затражи поновно отварање ратификације Лисабонског споразума у 27 чланица ЕУ.

Чешки премијер Јан Фишер одбио је вечерас да, због нових неочекиваних услова и захтева председника Чешке Вацлава Клауса, чешка влада затражи поновно отварање ратификације Лисабонског споразума у 27 чланица Европске уније.

Председник Чешке затражио је јуче од шведског премијера Фредрика Рајнфелта, а данас објаснио шефу Европског парламента Јежију Бузеку да инсистира на томе да Чешка попут Пољске и Велике Британије буде изузета из примене Повеље основних права која је саставни део Лисабонског споразума.

Клаус је објаснио да је то поставио као услов да потпише споразум и заврши тако ратификацију у Чешкој зато што се плаши да би у супротном, позивајући се на Повељу, чешке судове могли да заобиђу Немци, депортовани из Чехословачке после Другог светског рата, а европски судови би наредили да им Чешка врати конфисковану имовину.

"Влада је спремна да о том захтеву председника разговара у отвореној дискусији. Искључујем међутим могућност да се поново отвара процес ратификације Лисабонског споразума у 27 чланица ЕУ", наводи се у саопштењу чешког премијера.

Фишер је изразио жаљење што Вацлав Клаус није консултовао са владом унапред своје планове да постави нове, додатне услове.

Чешка Република могла би да оконча процес ратификације Лисабонског споразума до краја године, упркос захтеву председника, саопштио је чешки премијер.

"Очекују нас тешки преговори и разјашњавање појединих ствари, не само овде у Чешкој, већ и веома компликовани састанци с представницима осталих 26 чланица ЕУ, Европске комисије и, наравно, са шведским председништвом ЕУ", рекао је Фишер.

Према његовим речима, чешка влада учиниће све да би ратификација Лисабонског споразума до краја године била довршена, а кабинет ће о Клаусовим захтевима расправљати већ у понедељак, пренела је чешка агенциаја ЧТК.

Будући да пољски председник Лех Качињски потписује Лисабонски споразум сутра у Варшави и тако завршава ратификацију у Пољској, Чешка, тачније само њен председник пошто је парламент већ споразум усвојио, остаје једини који блокира тај кључни споразум о реформи европских институција.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 09. окт 2009, 14:05) - Lala1 [нерегистровани]

Podrska za g.Klaus-a

Zna on sta radi. Jos uvek ima pametnih ljudi, ali su u ovom trenutku u manjini.

(петак, 09. окт 2009, 09:31) - drabra [нерегистровани]

pametan.....

Lepo je videti da u Ceskoj jos postoje pametni ljudi. Bravo Klause!