Ахтисарију Нобелова награда за мир

Бивши фински председник и творац плана на основу којег је Косово средином фебруара једнострано прогласило независност, Марти Ахтисари, добитник је овогодишње Нобелове награде за мир.

У саопштењу Комитета за доделу Нобелове награде наводи се да је награда додељена за, "вишедеценијско ангажовање и посредовање у успостављању мира и решавању конфликата на више континената".

Током богате посредничке каријере, Ахтисарија је британска влада именовала за посредника у процесу разоружања Ирске републиканске армије, ИРА, а након демилитаризације био је и на челу Иницијативе за управљање кризама, која се бавила одржавањем мира и развојем проблематичних региона.

Осим Северне Ирске, бившем финском председнику се приписује успех мировних преговора између Покрета за ослобођење Ацеха и индонежанске владе.

"У последњих 20 година, био је значајна фигура у подухватима усмереним ка решавању неколико озбиљних и трајних конфликата. Дао је конструктиван допринос решавању конфликата у Северној Ирској, централној Азији и Рогу Африје", наводи се у објашњењу Комитета за доделу Нобелове награде, који је, такође, поменуо и Ахтисаријев допринос на Косову, у Намибији и Ираку.

Од осамдесетих година прошлог века, Ахтисари је био у улози мировног посредника у Намибији, Северној Ирској, индонежанској провинцији Ацех, у Азији, Ираку и на Косову.

Ахтисари на Косову 

Ахтисари је био специјални изасланик УН у преговорима о коначном статусу Косова, којим су отворена врата једностраног проглашења независности, што је, касније, довело до блокаде Савета  Безбедности и спора пред Међународним судом правде. 

Гнев српских власти заслужио је изјавом да Србија "сноси историјску одговорност" и да су "Срби као нација криви" за злочине почињене над косовским Албанцима током сукоба 1998. и 1999. године.

Ахтисари се, касније, донекле оградио од таквих изјава, рекавши да "свака нација носи терет, који мора да плати", након чега га је тадашњи премијер Србије Војислав Коштуница оптужио да се ставио на страну Албанаца у преговорима о статусу Косова.

Заједно са бившим руским премијером Виктором Черномирдином Ахтисари је у пролеће 1999. године преговарао са бившим председником СРЈ Слободаном Милошевићем о окончању НАТО бомбардовања СР Југославије.

Норвешки Комитет за доделу Нобелове награде, изабрао је Ахтисарија међу 197 кандидата.

Лауреату, такође, припада и златна медаља као и новчани износ од 1.400.000 долара.

број коментара 49 Пошаљи коментар
(субота, 11. окт 2008, 23:15) - Johnny [нерегистровани]

Not only Kosovo

Everybody here seems to forget Mr. Ahtisaari's important work for freedom and peace in Namibia, North Ireland and Indonesia. Doesn't it mean anything? He is a great man of peace and he really deserves his prize.

As EU's foreign policy representative, Javier Solana, says: "Ahtisaari stands out on the international stage as one of the great diplomats and mediators of our time." The civilized Europe congratulates Mr. Ahtisaari!

(субота, 11. окт 2008, 11:16) - vesna [нерегистровани]

BIN LADEN za nobeelovca

ako je ovaj covek zasuzio nagradu...strasno
zaista od srca zelim da BIN LADEN sledece
godine dobije istu...bilo bi fer ,samo neznam kakvi bi tada komentari bili ,ali to je isto kao
iu slucaju ove godine

odvorite na komentar

BIN LADEN za nobelovca

(субота, 11. окт 2008, 08:22) - anonymous [нерегистровани]

Nagrada

On bi trebao da ide pred medjunarodni sud pravde jer je sa svojim predlozima poremetio citav medjunarodni poredak. Ali i ova nagrada je jedan deo takve politike.

(субота, 11. окт 2008, 03:17) - Vladimir [нерегистровани]

w

ima li pravde na ovom svetu bar malo. . .

(субота, 11. окт 2008, 01:25) - anonymous [нерегистровани]

Nobelova nagrada


Hi. I also agree that Nobel price is related so much to politics, but man's please think with sincere hearts that Kosovo and Serbia to live together was impossible especially after latest decades doing genocide, crimes etc etc (I am speaking for Milosevic times)
I raised up and lived in Kosovo all these time and I think if you were with me to survive those times maybe many of you will agree with me

dr.keti, USA

(петак, 10. окт 2008, 22:18) - anonymous [нерегистровани]

Monstruozni Nobel - za lobotomiju

Cestitke Ahtisariju, svetskom coveku, dobrotvorcu.

(петак, 10. окт 2008, 21:58) - SlavisaZV REPUBLIKA SRPSKA [нерегистровани]

i jos nesto

Srbija i srpski narod su bili uspravni i ponosni i prije nego sto su postojali amerikanci, albanci, bosnjaci... pa postojace kao takvi i posle njih! Vladavina sile i nadmoci je prolazna...

(петак, 10. окт 2008, 21:53) - anonymous [нерегистровани]

stramota

sramota ... nobelovu nagradu za rusenje medjunarodnog prava... pa to je skandal..ali zapadnjaci nagradjuju one koji srbima noz u ledja guraju..pa ko ga dublje gurne taj dobija nagradu...
to nije normalno...ali sta je danas niormalno?

puno pozdrava oliver
iz nemacke

(петак, 10. окт 2008, 21:40) - anonymous [нерегистровани]

Nobelova nagrada

Bravo, Vera

(петак, 10. окт 2008, 21:34) - aleksandar [нерегистровани]

Nobel

Nobel se sigurno prevrce u grobu!