Читај ми!

ИСИЛ прогласио калифат у Ираку и Сирији

Припадници екстремистичке групе ИСИЛ који се боре у Сирији и Ираку прогласили су калифат, систем владавине у којем је врховни владар законити наследник Мухамеда.

У аудио-снимку постављеном на интернету, ИСИЛ је прогласио свог вођу Абу Бакра ел Багдадија калифом и "лидером муслимана где год се налазили", преноси Танјуг.

Портпарол ИСИЛ-а Абу Мухамед ел Аднани рекао је да је Багдади прихватио дужност и тако постао лидер свих муслимана, пренео је АФП.

"Речи 'Ирак' и 'Левант', уклоњене су из назива Исламске државе, у званичним документима", додао је Аднани описујући калифат као "сан у срцима свих муслимана" и "наду свих џихадиста".

Од смрти пророка Мухамеда, калиф је представљао "принца" или "емира свих верујућих".

Овај систем владавине укинут је падом Отоманског царства 1924. године.

Калифат није наследан положај, већ се владар бира искључиво међу најпобожнијим и најобразованијим муслиманима.

У међувремену, израелски премијер Бењамин Нетанијаху заложио се за поделу Ирака и успостављање независне државе Курда како би се ојачале умерене снаге на Блиском истоку.

Нетанијаху је, осврћући се на међуверске сукобе у Ираку, рекао да су устанак сунитских екстремиста и реакција шиитских снага створили прилику за "јачу регионалну сарадњу".

Иначе, амерички председник Барак Обама изјавио је да све већа претња долази од исламиста прекаљених у борбама у Сирији и Ираку, који могу са европским пасошима да уђу у САД.

Амерички председник је за ТВ мрежу Еј-Би-Си рекао да САД мора да побољша систем надзора, извиђања и прикупљања обавештајних података како би неутралисали тај ризик.

Обама је додао да би могли бити употребљени и војни удари против организација које могу наудити САД, пренео је АП.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 30. јун 2014, 11:54) - anonymous [нерегистровани]

re: papuce

A sta ce drugo nositi na plus 40, 50?

(понедељак, 30. јун 2014, 10:53) - ICIL [нерегистровани]

papuce

Zasto skoro svi pripadnici ICIL-a nose kucne papuce (slape) na sebi . Na ovoj slici kod streljanja ljudi, obratite paznju na jednog od boraca koji nosi fleepfloops-e , a na ovoj drugoj slici jedan od boraca na kontrolnom punktu takodjer. Dali je to imidz ili zavetovanje kao sto je Kastro naredio svojim borcima da se ne briju dok Kuba ne bude slobodna.

(понедељак, 30. јун 2014, 10:00) - anonymous [нерегистровани]

Obama ...

sada deli lekcije. Pa upravo su Amerikanci unistili i Irak i Siriju, a sada se plase da ekstremisti ne dodju u Evropu i SAD. Kakav cinizam!

(понедељак, 30. јун 2014, 09:40) - anonymous [нерегистровани]

Kurdistan

Cim se napravi prvi kurdistan u prvoj dravi gde zive kurdi "zapalice" se i Tursкa i sve drzave tog regiona...

(понедељак, 30. јун 2014, 09:16) - anonymous [нерегистровани]

svi ovi nabrojani, osim Kurda su Arapi

šiiti su i Iranci koji su Perzijanci.

(понедељак, 30. јун 2014, 08:55) - anonymous [нерегистровани]

bliski istok

Nakon raspada Otomanskog Carstva, kolonijalne sile Britanija i Francuska su iscrtavale granice nekakvih država koje dotada u historiji nikada nisu postojale i ne obazirući se na sastav stanovništva. Sada dolazi do realnosti da Irak ne može postojati voljom svojih građana već samo vanjskim pritiskom. Stvaranje nacionalne države Kurda, Sunita, Šijita, Alavita, Druza, Sirijaca(kršćana), Palestinaca i Arapa na području Iraka, Sirije, Libanona, Jordana i Izraela je neminovno. Nažalost, stvaranje nacionalnih država dogodit će se u moru krvi.

(недеља, 29. јун 2014, 23:18) - anonymous [нерегистровани]

Natanjahu,,,

...moze da suti!