Кинески бомбардери "обишли" јапанска острва

Два кинеска бомбардера облетела јапанска острва у Источном кинеском мору и узбунила јапанско ваздухопловство. Кинески авиони летели и око острва Окинава, али ни у једном тренутку нису повредили јапански ваздушни простор.

Јапанска острва у Источном кинеском мору облетела су два кинеска бомбардера и изазвала узбуну јапанског ваздухопловства, објавило је Министарство одбране у Токију.

Министарство је саопштило да су два кинеска бомбардера Х-6 данас облетела Источнокинеско море у којима се налазе острва Сенкаку (Диаоју) око којих се две државе споре.

Кинески бомбардери при том су прошли и између већих јапанских острва Окинава и Мијако, преноси јапанска новинска агенција Кјодо.

Јапанско ваздухопловство је одмах огласило узбуну и подигло ловачку авијацију која је испратила и снимила кинеске бомбардере. Јапански ваздушни простор ни у једном тренутку није био повређен.

Више од 40 одсто територије јапанског острва Окинава покривено је војним базама, углавном америчким. Јапан и Кина споре се око сићушних, ненасељених острва у Источнокинеском мору која леже на великим резервама природног гаса, а која су у Јапану позната као Сенкаку, а у кинеском говорном подручју као Диаоју.

Ова спорна острва налазе се под јапанском контролом и била су у приватном власништву једног јапанског грађанина до 11. септембра прошле године када их је јапанска влада откупила и тако национализовала.

Војнополитички аналитичари у Јапану указују на то да су излети кинеских патролних чамаца и извиђачких авиона у воде око спорних острва од тада учестали, али да је до сада било реч о апаратима у саставу кинеске Обалске страже, а не у саставу регуларне армије.

Они оцењују да приближавање прве годишњице национализације вероватни непосредни разлог за то што су кинески борбени авиони упућени у ваздушни простор у близини спорних оствра и великих војних база на Окинави, као и  да је њихов лет врста политичке поруке, али и практични тест одговора јапанских и америчких војних снага.

Јапански часопис Веџ ових дана пренео је и процене америчких војних аналитичара који тврде да Кина тренутно развија седам различитих врста бојних бродова и конвенционалних подморница, и да врши убрзану електронску модернизацију постојећих.

По тим проценама, Кина, која је услед фантастичног развоја индустрије и спољне трговине у протеклих пар деценија већ постала највећи светски произвођач бродова за транспорт сировина, могла би већ 2020. године да претекне САД и постане глобални лидер у производњи војних бродова, под условом да Вашингтон не повећа улагање у тај вид оружаних снага.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 08. сеп 2013, 21:17) - student [нерегистровани]

Prizeljkujemo ali je daleko

Zanimljiva vest. prizeljkujemo jacenja Kine ali to je daleko. Tehnolosi zapada je jos jedno bar 15 godina ispred - ali kao jaca Kina tako ce svet bili stabilni. Sve to ide na ruku nam - ali je jos daleko, mada nikada se ne zna.Nema tu rata ali ozbiljne su pretnje i trosenje novca za odbranu.

(недеља, 08. сеп 2013, 21:11) - mila [нерегистровани]

f

bice veselo

(недеља, 08. сеп 2013, 19:43) - anonymous [нерегистровани]

Eh, vi bi to voleli

Da Kina i Japan zaratuju.. zar ne? Pa ameri da rade sta hoce.. E nece moci. Japan ce kad tad da stane na stranu BRIKSa, mozda i uskoro.

(недеља, 08. сеп 2013, 17:42) - anonymous [нерегистровани]

kina

ja obozavam kinesku kulturi I tradiciju.Kina je bila centar sveta 2000 godina sve dok nije pocela razmenu robe sa Englezima cajevi za opijum. Kina je izgubila 200 milijardi dolara godisnje razmene sa Japanom ,masa zapadsnih investitora preseljava svoju pproizvodnju nazad kuci ako bi Severna Amerika I EU prekinule uvoz kineske robe Kina bi znacajno oslabila .Mislim da nikome konflikti nisu u koris.

(недеља, 08. сеп 2013, 17:30) - Srdjan 2 [нерегистровани]

Niste u pravu

Ako pazljivije procitate tekst, shvatice te da su kineski avioni obleteli Mijakodjimu i druga ostrva koja su neosporno japanska,te proshli pored spornih ostrva tako da naslov stoji.

(недеља, 08. сеп 2013, 16:48) - Срђан [нерегистровани]

Ко каже да су Јапанска

Поменута острва су под спором између Кине и Јапана, међународно статусно недефинисана...