Читај ми!

Америка бира председника

Широм САД, грађани стоје у редовима испред бирачких места како би гласали за новог председика државе. Републикански кандидат за председника САД Мит Ромни гласао у Белмонту, у држави Масачусетс.

 21.43 - Барак Обама честитао Миту Ромнију на "срчаној кампањи". "Сигуран сам да имамо довољно гласова за победу, али ће све на крају зависити од тогаа да ли ће се ти гласачи појавити на биралиштима", рекао је Обама. Обамин оптимизам, чини се, заснован на резултатима неколико истраживања јавног мнења, која му итекако иду на руку.

Американци стоје у редовима испред бирачких места широм САД, чекајући да гласају за новог станара Беле куће.

Редови су изузетно дугачки у државама пресудним за резултат избора као што су Флорида и Вирџинија, а у Вашингтону на гласање чекају сатима, јавља ДПА.

У Охају, држави која ће, како се очекује, одлучити исход трке између председника САД Барака Обаме и кандидата Републиканске партије Мита Ромнија, више од једног сата чека се на гласање.

Републикански кандидат за председника САД Мит Ромни гласао је у Белмонту, у држави Масачусетс.

Упитан за кога је гласао, Ромни је узвратио: "Мислим да знате". Ромни који је републикански кандидат за председника САД, био је гувернер Масачусетса између 2003. и 2007. године.

Ромнијев противкандидат на изборима, председник Барак Обама гласао је 25. октобра у Чикагу, искористивши своје право да гласа раније. 

Поред председника, Американци данас бирају и свих 435 чланова Представничког дома Конгреса и 35 од 100 сенатора.

Према најновијим истраживањима јавног мњења, Обама и Ромни су на националном нивоу потпуно изједначени, 49 прeма 49 одсто, док анкете спроведене у државама које се сматрају кључним за изборе показују предност председника Обаме од један или два одсто, али је то све, ипак, на нивоу статистичке грешке.

Иначе, избори су већ званично почели традиционалним гласањем у месту Диксвил Ноч у држави Њу Хемпшир, која има десет регистрованих бирача. Према изборним резулатима који су саопштени неколико минута иза поноћи, двојица канидата добила су исти број гласова, по пет.

Истовремено, Обама и Ромни обилазили су јуче државе за које се очекује да би могле донети превагу у изборној трци.

Обама је своју изборну кампању завршио у граду Демојн у Ајови, у којем је, како је рекао, пре пет година и почео свој пут ка Белој кући.

И Мит Ромни провео је добар део јучерашњег дана у Охају, држави коју је сваки републикански кандидат у последњих 30 година морао да освоји да би постао председник.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(среда, 07. нов 2012, 00:01) - anonymous [нерегистровани]

iz supljeg u prazno

kakvi god bili rezultati, Amerika ce i dalje voditi istu politiku prema ostatku sveta. Neki novi rat, ili novi pocetak zavrsenog rata.

(уторак, 06. нов 2012, 23:44) - anonymous [нерегистровани]

Romni pobeđuje

Romni pobeđuje to je neminovno. Posustaloj Americi je potreban još jedan predsednik koji će da ih zavije u crno nekim novim suludim ratom i okupacijom neke tamo zemlje koju 80% amerikanace ne može ni da nađe na karti zemaljske kugle, jer šta će njima obrazovanje i znanje gde se nalazi koja zemlja kad su on "centar" svemira oko kojeg se sve vrti a ne Sunce, a i važno je da se prodaje oružje dok ratni profiteri pune svoje već prepune privatne račune, dok neobrazovani Amerikanci ginu za njih uz slogan uvođenja tamo neke "demokratije i "slobode".

(уторак, 06. нов 2012, 23:11) - anonymous [нерегистровани]

lepo

pogledajte samo kako je lepo uredjeno sa travnjacima ,ljudi tiho i strpljivo stoje u redu ,pristojno obuceni i mladi i stari,moram da priznam da su napredna civilizacija.

(уторак, 06. нов 2012, 22:24) - anonymous [нерегистровани]

za Obamu glasam

za Obamu pa zna da razume narod u nevolji

(уторак, 06. нов 2012, 22:05) - anonymous [нерегистровани]

Romni i Obama

Iskreno sumnjam da postoji neka naročita razlika između politike koju bi Romni i Obama vodili na spoljnopolitičkom planu. Iako je Romni nastupao sa žešćom retorikom ipak ni on nije potpuno autonoman u donošenju odluka a ulazak u novi sukob nije nešto što se preduzima preko noći. Takođe, ne znam što se toliko insistira na Obaminoj miroljubivosti kada je on nastavio Bušove sukobe i vodio je još jedan rat, doduše tu je Amerika bila u drugom planu. Iz Iraka je povukao američke snage ali je povlačenje bilo zivesno još za vreme Bušove administracije, samo se tražio odgovarajući način kako to izvesti. Veliko je pitanje da li su SAD spremne da uđu u novi suob na Bliskom Istoku - verujem da ta odluka ponajmanje zavisi od personalnog rešenja u Beloj Kući.

(уторак, 06. нов 2012, 21:29) - anonymous [нерегистровани]

demokratska praksa

Ni vece zemlje, ni manje kandidata. Demokratija, nema sta!!!

(уторак, 06. нов 2012, 20:06) - anonymous [нерегистровани]

Ohajo

Romni vodi

(уторак, 06. нов 2012, 18:31) - anonymous [нерегистровани]

Ови грађани

што чекају у реду нека се чувају стампеда. А што се тиче избора...

(уторак, 06. нов 2012, 18:11) - Неурачунљивост! [нерегистровани]

Победиће Ромни,

нажалост!Само зато што су Обамини бирачи лењи да напусте место пред телевизором!

(уторак, 06. нов 2012, 18:08) - anonymous [нерегистровани]

2008

srecno im bilo u nove pohode u "demokratiju"