Читај ми!

Русија: НВО страни агенти

Руска Дума усвојила закон којим се невладине организације финансиране из иностранства називају "страним агентима". Једна од мета закона је организација за праћење избора "Голос", коју финансирају САД.

Закон по којем се невладине организације које се финансирају из иностранства сматрају "шпијунима" усвојен је у Руској Думи. Овим законом уводе се строге рестрикције за све НВО које, према процени власти, учествују у политичкој активности.

Аналитичари сматрају да је нови закон саставни дело кампање гушења побуне која је пратила повратак Владимира Путина на функцију председника у мају.

Једна од мета закона је невладина организација за праћење избора "Голос", која се издржава новцем из европских земаља и Сједињених Америчких Држава.

Та организација је под великим притиском од новембра, када је Путин оптужио западне владе да покушавају да утичу за исход децембарских парламентарних избора финансирањем руских невладиних организација.

Хиљаде посматрача те организације пратиле су парламентарне и председничке изборе у Русији, а потом је на интернету постављен и сајт са хиљадама доказа о кршењу изборних правила широм земље.

По новом закону, сваки материјал који такве групе дистрибуирају мораће да се објављује уз упозорење да је његов аутор "страни агент", а такве организације мораће и да доставе детаљан квартални извештај о пословању.

Борци за људска права оштро су критиковали закон, пре свега дефиницију "политичких активности". Група ће се, наиме, сматрати политичком ако има намеру да на било какав начин утиче на јавно мнење или владу.

број коментара 25 Пошаљи коментар
(четвртак, 19. јул 2012, 20:41) - anonymous [нерегистровани]

jasno

Tacno tako, svi oni koji uticu na javno mnjenje bave se politikom

(субота, 14. јул 2012, 10:31) - anonymous [нерегистровани]

povratak unazad

U Rusiji za kratko ostace jedna jedina organizacija KGB koja ce pratiti svaki korak ruskog naroda kao za vreme Staljina.

(субота, 14. јул 2012, 10:28) - Aleksandar [нерегистровани]

usa

Pitam se , imaju li u Americi NVO, i koliki je njihov prostor i mogucnost da deluju. Heeeeee, pitam s? Ili su oni toliko ogrezli u demokratiju i ljudska prava da im takve org. i ne trebaju.

(субота, 14. јул 2012, 01:33) - anonymous [нерегистровани]

nvo

putine,neka ti bog da zdravlja,svaka ti cast!

(петак, 13. јул 2012, 22:12) - anonymous [нерегистровани]

Popu "pop", a bobu "bob"

Jasno je da mnogi izvori finansiranja tzv. NVO neposredno ili posredno dolaze od vlade, ali ne svoje nego neke druge. Prema tome, postenije bi bilo reci OSV (organizacije strane vlade). Medjutim, posto je to tesko dokazati, strani agent je OK.

(петак, 13. јул 2012, 21:38) - anonymous [нерегистровани]

re ovakav zakon zelim i kod nas

I ja!

(петак, 13. јул 2012, 21:35) - anonymous [нерегистровани]

Vreme je...

...da se i kod nas povede racuna o aktivnostima tih istih nevladinih druzina.Poz.

(петак, 13. јул 2012, 20:13) - anonymous [нерегистровани]

NVO nije NLO

prodaja pameti u okviru jacanja civilnog sektora donosi nasoj zemlji vise deviza nego ijedna firma. svi projekti su u skladu sa srpskim zakonima. ako ja radim kao dopisnik ili predstavnik strane kompanije, da li sam "strani placenik"? da li je 3 miliona ljudi iz nase dijaspore kategorija "stranih placenika"? glupavo je etiketirati generalno jer je to lov na vestice. ako se neko ogresio (ime i prezime) o zakon, neka mu se sudi. osim toga, mogli bi rusi i kinezi malo da uloze u razvoj "gradjanske svesti" putem finansiranja NVO-a u USA. i te kako bi bilo posla za njih! :D

(петак, 13. јул 2012, 19:00) - čarapan [нерегистровани]

koje gluposti

Nije svaka organizacija koja se finansira iz inostranstva loša.Ako ih finansiraju strane vlasti ili strani državljani ne znači da te organizacije nekom žele zlo.Naravno ima nekih koje su loše,ali tu su državne službe koje se time bave.Ne treba sve organizacije stavljati u isti koš.Hvala.

(петак, 13. јул 2012, 17:38) - Србин из Русије [нерегистровани]

Озбиљна држава...

Тако ради озбиљна држава...