Читај ми!

Грозница због Небеског дрвета

У Токију влада грозница поводом отварања "Небеског дрвета", највећег торња на свету. Близу 300.000 људи конкурисало за место међу првим посетиоцима 634 метра високе грађевине.

У јапанској престоници Токију 22. маја се отвара нови телевизијски торањ, који тренутно представља највишу грађевину на свету у којој није предвиђено становање или дужи боравак. Торањ који је понео име "Небеско дрво", висок је 634 метара и тежак 41.000 тона.

Овај нови симбол Токија, изграђен у делу града који је познат по старим храмовима, пијацама и дворани за сумо рвање, замишљен је као спој традиционалног и модерног и представљаће магнет за домаће и стране туристе захваљујући двема платформама намењеним за посматрање града које се налазе на 350, односно 450 метара висине.

Ова два видиковца могу да одједном приме укупно 2.900 посетилаца, што није максимални капацитет, већ број који омогућава нормалан проток и безбедност људи.

Улазак у торањ ће до 7. јула бити могућ само уз претходну резервацију, а свих 70,000 места унапред су разграбљена. За привилегију да буду међу овим првим посетиоцима "Небеског дрвета" путем интернета је конкурисало чак 280.000 људи.

Страст Јапанаца за атрактивним туристичким локацијама, пејсажима и технолошким новитетима не огледа се само у овом великом одзиву, већ и у чињеници да је у протеклих месец дана у више наврата извршено хапшење ентузијаста који су се током ноћи ушуњали на градилиште у покушају да уђу у скоро довршени торањ, пробију се до његових платформи и тако постану први који ће уживати у ноћном пејсажу Токија.

Отварање "Небеског дрвета" долази у осетљивом историјском тренутку када је Јапан уздрман последицама великог цунамија и нуклеарне катастрофе у Фукушими и када је, у условима успоравања јапанске економије и пада њене компетитивности у односу на суседе Кину и Јужну Кореју, напаћеном јапанском народу потребна ињекција самопоуздања и вере у бољу економску будућност.

"Небеско дрво" ће такође одменити у Јапану популарни али донекле контроверзни "Токијски торањ" као највећи симбол јапанске престонице.

Триста тридесет два метра високи "Токијски торањ" изграђен је половином педесетих година прошлог века као копија Ајфеловог торња и офарбан у белу и наранџасту боју како би се обезбедила безбедност ваздушног саобраћаја над њим.

Мада је због свог видиковца и забавних садржаја врло прихваћен међу младим Јапанцима, "Токијски торањ" услед недостатка оригиналности не ужива толику популарност међу страним туристима.

број коментара 20 Пошаљи коментар
(недеља, 20. мај 2012, 00:11) - anonymous [нерегистровани]

Japanci

I oni grese. Ovo im nije trebalo. Tokio sam po sebi moze privuci turiste ali su zeleli da imaju simbol. Kad su se vec odlucili za megalomaniju mogli su ga dici na 1000 m posto je toranj u pitanju i tako da imaju najvisu gradjevinu na svetu? Cak 200 m nizi od zgrade "Budz Kalifa" u Dubaiju, smesten na izrazito trusnom podrucju predstavlja veliki rizik a ne atrakciju i nekakav rekord. Greska, i to kakva.

(субота, 19. мај 2012, 22:17) - Pero [нерегистровани]

da je

Eh kad bih mi imali ovaj manji stari Tokijski toranj gde bih nam bio kraj.

(субота, 19. мај 2012, 19:12) - anonymous [нерегистровани]

Bolji su od CN Tower-a

A mi u Kanadi smo mislili da je CN Tower un Torontu sa 533.33 m najvisi toranj. Kanada zaostaje ...

(субота, 19. мај 2012, 19:03) - anonymous [нерегистровани]

Besmislena megalomanija

u sred seizmicki nestabilne zone. Opasna budalastina u zao cas...

(субота, 19. мај 2012, 17:22) - anonymous22 [нерегистровани]

komentar za zemljotres

ovog anonymusa ce zvati kad bude zemljotres.

zar stvarno neko moze da i pomisli da je kod gradnje bilo predvidjeno da izdrzi sve sto se moze predvideti.

(субота, 19. мај 2012, 16:50) - anonymous [нерегистровани]

Ja sam obezbedio mesto

jedva cekam da vidim i to cudo!

(субота, 19. мај 2012, 16:03) - Lala iz Banata [нерегистровани]

Avalski je lepši

Ovo sto su napravili vredni Japanci zaslužuje poštovanje i sve čestitke. Ali , iako je skoro tri puta viši od našeg Avalskog tornja , sa njim se u lepoti ne može meriti.
Avalski toranj je lepši (ne zato što je naš, nego je stvarno tako).

(субота, 19. мај 2012, 15:51) - anonymous [нерегистровани]

Sigurnost

I nuklearke su bile sigurne do cunamija. Kao nisu se nadali tolikom valu. Tako će biti i sa tornjevima i ko će biti odgovoran? Niko. Viša sila. Pa nemoj izazivati Višu silu.

(субота, 19. мај 2012, 13:50) - anonymous [нерегистровани]

Одговор на 800м

"У јапанској престоници Токију 22. маја се отвара нови телевизијски торањ, који тренутно представља највишу грађевину на свету у којој није предвиђено становање или дужи боравак."

Читај мало ;)

(субота, 19. мај 2012, 13:16) - anonymous [нерегистровани]

Nikad kraja

kad ne razumes u Gradjevinsku Tehniku ne komentarisi...dok mi Srbi vodimo politiku Japanci prave cuda...