"Викиликс" о српској транзицији

Амбасада САД у Београду упутила је 2007. године депешу у Вашингтон, у којој је наведено да је компанија Мирослава Мишковића "Делта" настала "на леђима" српског народа, током санкција и хиперинфлације, пише Ројтерс позивајући се на "Викиликс".

Компанија "Делта холдинг" Мирослава Мишковића настала је на корупцији и "на леђима" српског народа, који је патио за време санкција и хиперинфлације, наводи се у документу за који агенција Ројтерс тврди да је у поседу  Викиликса и  да га је Амбасада САД упутила из Београда у Вашингтон 2007. године.

У документу, који је, по Викиликсу, написао "амерички амбасадор", пише да "постоје солидни докази" да је Мишковић учествовао у "нечувеној политичкој корупцији".

"Доминирао је у банкарству, сектору осигурања и продаји потрошачких роба, након што је стекао огромно богатство, као учесник у корупцији за време Милошевићеве власти током деведесетих година", наводи се у депеши.

Према том документу, бивши директор Царине Михаљ Кертес омогућио је Мишковићу специјалан третман за компанију "Делта", која је имала грејс период од 45 дана за плаћање трошкова царине, што је имало великог значаја у време хиперинфлације.

Наведено је, такође, да је "Делти" било омогућено да своју робу испразни директно у Београду, а не на граничном прелазу, и да је складишти у царинским депоима и касније прода кад јој одговара.

Према неименованим службенику Царине, који је цитиран у документу америчке амбасаде, неки пут се дешавало да компанија "Делта" уопште ни не плати царину.

Наводи се и да Амбасада САД поседује копију писма из 1996. године, у којим се доказује да Кертес омогућава посебан третман за компанију "Делта".

"Делта радила у складу са законима"

"Сматрамо да према Мишковићу, у најмању руку, треба да се понашамо слично и да не треба да му се омогући да уђе у САД после његове пљачке Србије", оценио је амбасадор САД 2007. године, пише у депеши, наводи Ројтерс.

Нико од званичника из Управе царина Србије није желео данас да коментарише наводе Викиликса, истиче агенција Ројтерс која их је контактирала.

У компанији "Делта" им је речено да Мишковић никада не даје интервјуе медијима, а шефица одељења за медије те компаније Јелена Крстовић само је рекла да је "'Делта' увек радила у складу са законима Србије".

Међународни ланац малопродајних објеката из Белгије, компанија "Делез група" недавно је купила сто одсто "Делта Макси групе" за 932,5 милиона евра, а у одговору Ројтерсу, истакли су да ће наставити да раде транспарентно и у складу са свим законским обавезама.

У "Делезу" нису желели да кажу да ли су били упознати са оптужбама против "Делте" и Мишковића и да ли је то утицало на куповину "Делте".

Интересантно је да ову депешу тренутно није могуће пронаћи на сајту Викиликса, мада прича о српским бизнисменима на америчкој "виза-бан" листи није нова, као што није ни новост да су неке забране путовања у САД пре неколико година опозване од стране америчке администрације. 

број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 06. јул 2011, 09:25) - svajcarac [нерегистровани]

ko ce prvi?

kada budemo tajkunima oduzimali imovinu i novac koji su stekli raznim malverzacijama a posle toga govore da je sve bilo po zakonu, opravdavajuci se time da nisu krivi sto postoje neke "rupe u zakonu"... tada cemo postati pravna drzava, postacemo nekorumpirani, normalni, disacemo punim plucima i narod srbije ce napredovati u svakom pogledu.. do tada cemo tonuti sve dublje... dosta vise, dokle vise?!

(петак, 22. апр 2011, 18:01) - anonymous [нерегистровани]

Valja imovinu vratiti...

Treba oduzimati imovinu koja je stečena otimačinom, a vlastodršci tada dozvolili.
Ne samo radi ispravljanja prošlosti, već posebno zbog toga, da bi se u buduće znalo da ni legalna otimačina ne može biti trajna i da se ne isplati.
Gde su ti predstavnici naroda? Gde su ti političari? Gde im je principijelnost, pravdoljubivost, hrabrost da tim legalnim kriminalcima stanu na put i obezbede narodu bolji život - ne da i sami otimaju!!!

(четвртак, 07. апр 2011, 20:16) - Стојко 1. [нерегистровани]

Да не поцрвени можда

Одлика људи који су дошли до великих пара иста као и политичара, никад се не кају, никад не осећају грижу савести, сматрају то нормално.
Са неке сстране је то људски оправдано, као сит гладноме не верује...

(понедељак, 04. апр 2011, 09:02) - anonymous [нерегистровани]

pa, sta kazete,....

pitanje se postavlja samo, ko ce stati na put kajkunima,... i ako neko postoji, sta posle?
Mi smo osudjeni da patimo na racun tajkuna, koji su zaradili za 100 narednih generacija, pa im je opet malo.
Srpska posla!

(среда, 23. мар 2011, 21:56) - Yasna-Barcelona [нерегистровани]

Izvastaj evropske banke

Pa nije potreban nikakav tajni dokumenta americke ambasade u Beoradu mi smo jedna od najkorumpiranijih drzava u svetu a u Evropi zajedno sa Bugarskom, Rumunijom i Aalbanijom najkorumpiranija zemlja Evrope. Ni Wikiliks ni Riyters nece otkriti nista novo i MI SAMI TO DOBRO jakoDOBRO ZNAMO I O S E C A M O svaki dan kad treba da odemo da zavrsimo bilo koji posao u normalnim zakonskim okvrima.U sudstvu rade sta hoce, to je najosetljiviji instrument demokrtskog drustva.Oduzimaju nam nekretnine, brisu iz katastra samo ako se dopada nekom mocniku bez ikakavog problema.To mi sami znamo i netreba nam ni americka ambasda ni Wikiliks zar ne ?

(среда, 23. мар 2011, 19:17) - anonymous [нерегистровани]

ideja

Pa mozda bas ne mozemo to da se udruzimo i napravimo konkurenciju, ali mozemo da bojkotujemo biznise za koje znamo da su nemoralno dosli do novca. To ce ih svakako udariti po dzepu. Pozdravljam ovaj clanak, i molim vas da iznosite ovakve i sl podatke o svakom poslovnom coveku ili organizaciji do kojih dodjete. Hvala!

(понедељак, 21. мар 2011, 21:57) - anonymous [нерегистровани]

Postenajcina

Imam ideju!
Ajde da se nas petorica dogovorimo i trazimo od neke banke kredit kako bi napravili novi Delta City.
Mislio sam nas 5 hiljada!