Читај ми!

Продужен притвор Саљиху Мустафи оптуженом за злочине "ОВК"

Специјализована већа Косова са седиштем у Хагу продужила су притвор некадашњем команданту такозване Ослободилачке војске Косова Саљиху Мустафи, оптуженом за злочине над албанским цивилима нелојалним "ОВК" у априлу 1999. године на Косову и Метохији.

Саљих Мустафа је у Хашком притвору од септембра 2020. године, када је ухапшен на основу налога за хапшење и довођење и потврђене оптужнице које је издао судија за претходни поступак Специјализованих већа Косова.

У септембру прошле године почело му је суђење пред Специјализованим већима Косова у Хагу за злочине над албанским цивилима нелојалним ОВК у априлу 1999. године на Косову и Метохији.

Притвор му је продужен због опасности од бекства и бојазни да ће опструирати судски поступак ако се нађе на слободи.

У досадашњем току суђења Мустафа је негирао кривицу, а до сада испитани сведоци су сведочили против њега тврдећи да је он био главни у логору на имању у селу Злаш, где су људи мучени, и пребијани скоро сваки дан, и држани у шталама.

За сада је девет лица добило статус жртве која учествује у поступку, а пријављивање је и даље у току.

Ово је прво суђење неком оптуженом из тзв. ОВК пред овим судом, а у новембру је почело и суђење челницима Удружења ветеран ОВК Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају.

У друга два предмета пред овим судом, против Хашима Тачија и Пјетра Шаље припреме за суђење још су у току.

Мустафа се терети за појединачну кривичну одговорност и кривичну одговорност као претпостављени старешина за злочине које су од 1. до 19. априла 1999. године починили одређени припадници тзв. ОВК против лица заточених на имању у Злашу које је служило као затвор.

У четири тачке оптужнице оптужен је за ратне злочине: произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство. У оптужници се тврди да је он одговоран за поменута кривична дела извршена над најмање шест лица.

Један затвореник је убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. априла 1999. до краја априла 1999. године, наводи се у оптужници.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво