Читај ми!

Саљих Мустафа негира кривицу, позива се на задње речи Исуса Христа

Некадашњи командант тзв.ОВК Саљих Мустафа негирао је кривицу по свим тачкама оптужнице Специјализованог тужилаштва које га терети за низ ратних злочина над српским цивилима од 1. до 19. априла 1999. године у месту Злаш на Косову и Метохији.

"Изјашњавам се да нисам крив", рекао је Мустафа, након што се претходно обратио суду говорећи о свом моралу, борби за слободу ОВК и апелујући на Специјализована већа да не подлежу притисцима.

Мустафа је судији за претходни поступак Специјализованих већа у Хагу на статусној конференцији рекао да је он први "грађанин  Косова" који се појављује пред тим већима на основу потврђене оптужнице.

"Ја сам Саљих Мустафа бивши ратник за слободу и војник ОВК на Косову. Чврсто верујем у заклетву коју сам положио као војник ОВК и имам поверење у морал мојих сабораца и веру да је рат за ослободиење био частан и неизбежан, јер је дуготрајна окупација шовинистичких и фашистичких Срба имала геноцидне димензије, а којом је руководио Слободан Милошевић", рекао је Мустафа читајући, уз допуштење судије, написан говор са папира.

Он је изнео тврдњу да није имао другог избора осим да крене у рат, јер би у супротном, како је то представио судији, завршили у логорима негде у унутрашњој Европи, "без отаџбине, части и слободе".

Алтернатива је било, како је рекао, организовање "у једнодимензионални отпор и да учествујемо у рату за земљу и успостављање независне државе".

Мустафа је судији рекао да има поверења у свој морал и караткер који је изграђивао целог живота у служби отаџине у борби за слободу и демократске институције.

Поштује земаље које су им помогле да остваре ту слободу, јер су, како је рекао, веровале да ОВК није била терористичка организација, банда или удружење, "већ да је била војска уз подршку народа.

"Желим да верујем да специјазлизована већа неће бити под утицајем политике и да их не користе непријатељи моје државе, против народа, и функционера и утичу на темеље наше слободе и да не покушавају да разапињу на крст наше борце и раде посао Луцифера", рекао је Мустафа и додао да су неки људи, руковођени својим интересима, оптерећени мржњом и да су "продали своју душу ђаволу".

"Помози им господе, јер не знају шта чине".

Он је додао да нема друге речи за ту врсту људи, а након тога се позвао и на речи Исуса Христа - "Помози им господе, јер не знају шта чине".

Оптужени за низ злочина потом је "апеловао" на савест судија специјализованих већа, европски и косовски парламент, политичаре на Косову и ЕУ, како би тај суд једног дана, како је рекао, био препознат као неко ко је вршио поштена суђења.

Сигуран је, како је рекао, да се кроз суђења припадницима ОВК не може доћи до помирења народа, "јер очигледно не треба жртве поново жртвовати".

Двојицу српских високих политичара, Александра Вулина и Ивицу Дачића, споменуо је и у контексту сукоба 1999. године као "Милошевићеве људе", а који су и данас главни актери у збивањима.

Након овог изјашњења конференција је настављена расправом о објављивању доказног материјала тужилаштва.

У потврђеној оптужници против Мустафе се тврди да је он одговоран за кривична дела произвољног лишавања слободе, суровог поступања и мучења извршена над најмање шест лица у периоду приближно од 1. априла 1999. до 19. априла 1999. на имању у месту Злаш на Косову које је служило као затвор.

Даље се наводи да је један затвореник убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. априла 1999. до краја априла 1999.

Мустафа, звани комадант Цаљи (48) ухапшен је и изручен Хагу 24. септембра,по налогу судије за преходни поступак, након потврђивања оптужнице.

Њему је одређен притвор у којем би требало да буде до почетка суђења.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво