Читај ми!

Mustafa optužen za mučenje i ubistvo najmanje šestoro ljudi u Zlašu na KiM

Nakon što je Specijalizovano tužilaštvo uhapsilo Saljiha Mustafu, on je prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu. Mustafa se tereti za lišavanja slobode, surovo postupanje i mučenje najmanje šest lica u periodu od 1. do 19. aprila 1999. na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor.

Saljih Mustafa je nakon hapšenja prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Sudija za prethodni postupak je potvrdio optužnicu protiv Saljiha Mustafe 12. juna 2020. U skladu sa pravilom 88 (2) Pravilnika o postupku i dokazima pred Specijalizovanim većima Kosova optužnica koju je sudija potvrdio nije bila u tom trenutku objavljena.

U potvrđenoj optužnici se tvrdi da su krivična dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. do 19. aprila 1999. godine na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor.

Navodi se da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. do kraja aprila iste godine.

Potvrđenom optužnicom Saljih Mustafa se tereti prema različitim oblicima krivične odgovornosti za: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo kao ratne zločine učinjene u kontekstu oružanog sukoba na Kosovu koji nije bio međunarodnog karaktera i u vezi sa tim sukobom.

Sudija za prethodni postupak je iz razloga bezbednosti naložio da se optužnica objavi u redigovanoj verziji.

"Informacije o datumu i vremenu održavanja prvog stupanja Saljiha Mustafe pred sudiju za prethodni postupak biće objavljene u najskorije vreme", navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća Kosova.

Prvo pristupanje sudu se održava javno i moći će da se pratiti putem striminga na internet stranici Specijalizovanih veća Kosova.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара