Читај ми!

Хаг тражи имена сребреничких жртава

Тужилаштво Хашког трибунала обавезано да одбрани Ратка Младића достави све податке о жртвама у Сребреници. "Одлука судског већа је изузетно важна и то је био и циљ нашег поднеска", рекао за Интернет портал РТС-а Младићев адвокат Бранко Лукић.

Претресно веће Хашког трибунала наложило је јуче тужилштву да до 1. новембра достави одбрани бившег команданта ВРС списак са подацима свих жртава за које тврди да су убијени у Сребреници, потврдио је за Интернет портал РТС-а Младићев адвокат Бранко Лукић.

Суд је, иначе, одбио приговор одбране на валидност саме форме оптужнице, али је и донео одлуку о обелодањивању података о жртвама.

У саопштењу за јавност судског већа, које води случај Малдић, каже се: 

"У засебној одлуци Веће је одбацило захтев одбране којим се оспорава форма оптужнице због недовољне идентификације жртава, починилаца, датума и локација.
Веће је закључило да није неопходно да тужилаштво даје додатне спецификације у оптужници, али да би морало, уколико посједује такве податке, да их достави одбрани. Веће је наложило тужилаштву да поднесе списак с идентификационим информацијама о жртавама у овом предмету до 1. новембра 2011. године".

Адвокат Лукић сматра да је одлука суда изузетно важна и да ће, по том основу, хашко тужилаштво морати да достави тачне податке о жртвама које се Младићу стављају на терет.

"То је био и циљ нашег поднеска. Одбрана је тражила да се доставе тачни подаци о убијенима, како бисмо могли да приступимо истрази ко су ти људи, да ли су заиста убијени, ако јесу, где и када", каже Лукић за наш портал.

Лукић истиче да је према наводима Тужилашптва у Сребреници убијено 7.000 људи, али и додаје да ће оваквом одлуком тај број морати да буде тачно утврђен.

Суд је јуче, такође, одбио предлог тужилаштва да оптужница против Младића буде раздвојена, односно да му се за геноцид у Сребреници суди у посебном процесу.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(субота, 15. окт 2011, 14:16) - anonymous [нерегистровани]

Istina na videlo

kazna neće biti manja, ali zato će konačno neko morati i da dokaže broj žrtava, a ne da se stalno gađaju sa brojkama.

(субота, 15. окт 2011, 09:04) - Srcemipuca [нерегистровани]

Nije glupost

Ovako se mora utvrditi i nacin ubistva i kada

(субота, 15. окт 2011, 07:18) - anonymous [нерегистровани]

x

Gde ste vi videli istinu u hagu

(субота, 15. окт 2011, 00:23) - anonymous [нерегистровани]

Istina

jednom mora izaci na videlo, svi zlocini sa obe zaracene strane, pa konacno da sve bude jasno.

(субота, 15. окт 2011, 00:10) - xxx [нерегистровани]

istina

treba da se utvrdi broj zrtava bar priblizno ako je to moguce pa da se saberu Oriceve zrtve pa da se oduzmu neki brojevi i doce se do istine koja je porazavajuca za obe strane i da sa srpske strane nemaju koga vise da isporuce a sa druge nije niko ili skoro niko izrucen.

(петак, 14. окт 2011, 23:56) - anonymous [нерегистровани]

tako treba

i Molim taj Hag da i srpske zrtve broji koji je ubio onaj sto su ga pustili da mu ime ne pominjem pre te Srebrenice ako se gleda i tako na Generala onda je to objektivno ali kolko znamo Hag nema pravde.

(петак, 14. окт 2011, 22:39) - anonymous [нерегистровани]

Dobar pravac !

Ovo je zaista dobar zahtev koji bi i nama umnogome koristio da saznamo konacno istinu o Srebrenici . Znamo da je od strane muslimana, dolazilo do uzasnih preterivanja u propagandne svrhe.

(петак, 14. окт 2011, 22:33) - anonymous [нерегистровани]

Gluposti

zar ce kazna biti manja ako je 5000 ili 8000 zrtava?

(петак, 14. окт 2011, 21:52) - Ciciban [нерегистровани]

Napokon

Ce se saznati prava istina.