Караџић испитивао Херберта О'Куна

У наставку суђења пред Хашким трибуналом Радован Караџић унакрсно испитивао Херберта О'Куна, бившег заменика специјалног известиоца УН, настојећи да докаже су муслимани у БиХ хтели страну интервенцију.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић, у данашњем унакрсном испитивању сведока оптужбе, бившег заменик специјалног известиоца УН за Балкан, Херберта О'Куна, настојао је да докаже да су муслимани чинили све да дође до стране интервенције у БиХ, ради постизања свог циља - унитарне муслиманске државе.

Караџић је, наводећи појединачне инциденте као и извештаје УНПРОФОР-а током ратних сукоба 1992. и 1993. године, доказивао да су муслимани "злоупотребљавали патњу свог народа", као и да су ометали достављање хуманитарне помоћи.

Амерички дипломата О'Кун, који је за време рата у БиХ био заменик Сајруса Венса, негирао је Караџићеве наводе. Он је рекао да нема доказа да су муслимани желели муслиманску државу, већ јединствену БиХ, али је навео да "није тајна да је муслиманска влада очајнички желела страну интервенцију јер су губили у рату".

О'Кун је нагласио да су злочине чиниле све три стране у БиХ, и да је било етничког чишћења и малтретирања заробљеника на свим странама, али да су "највећи број тих злочина починили босански Срби".

Он је Караџићу предочио да је у својој канцеларији у Женеви имао на зиду графикон на коме је стајала размера испаљених граната у Сарајеву, према коме су Срби дневно испаљивали 3.000 граната, а муслимани 300, што, према његови речима, јасно одсликава стање ствари.

На почетку данашњег унакрсног испитивања, Караџић је читао цитате из "Исламске декларације" Алије Изетбеговића, као и ставове неких муслиманских политичара који су се залагали за исламску државу са исламским законима.

Радован Караџић је навео став Изетбеговића, да би имами требало да буду наоружани онако као што су шиитски имами у Ирану.

број коментара 0 Пошаљи коментар