Плавшићева стигла у Београд

Бивша председница РС Биљана Плавшић допутовала је око 14 часова у Београд, неколико сати пошто је ослобођена из шведског затвора. "Остајем у Београду", рекла је по доласку у Србију.

Бивша председница Републике Српске Биљана Плавшић стигла је у Београд пошто је пуштена из затвора у коме је одслужила две трећине казне од 11 година, на колико је осуђена пред Хашким трибуналом због злочина над несрбима током рата у Босни и Херцеговини.

"Остајем у Београду са породицом, али једва чекам да одем у Бањалуку и видим своје пријатеље", рекла је Плавшићева у ексклузивној изјави Радио-телевизији Србије, по доласку у свој стан на Врачару, где је дошла у пратњи  премијера РС Милорада Додика ушла у свој стан у Катанићевој улици на Врачару.

Биљана Плавшић, по доласку у Београд, није давала изјаве новинарима, али је, по доласку у стан ва Врачару, рекла да ће им се ускоро обратити.

На питање новинара како се осећа, она је одговорила: "Слободно".

Милорад Додик изјавио је да је бивша председница РС Биљана Плавшић слободна по свим, како је рекао, "овим и божијим законима".

"Све што сам имао да кажем о њеној казни ја сам рекао у прошлости. Мислим да је то била неправда и да то апсолутно више није ни важно, поготово за њу која то треба да што пре заборави, а и ми, њени пријатељи", рекао је Додик.

Шведско Министарство правде одобрило је превремено пуштање на слободу Биљане Плавшић. Према шведским законима, затвореник може бити ослобођен због доброг владања пошто одслужи најмање две трећине казне.

Хашки трибунал је 15. септембра дао сагласност за њено превремено пуштање на слободу, пошто јој је 24. октобра истицало две трећине казне.

У  извештају Тужилаштва, који је разматран приликом одлучивања у МКСЈ о давању сагласности да Плавшићева буде ослобођена,  наводи се да она "није била од велике помоћи нити је имала неку жељу да сарађује са Тужилаштвом".

Бивша председница РС, према о споразуму о признању кривице, иначе, није имала обавезу да сведочи у друигим предметима - што је у случају других оптужених који су признавали кривицу било готово правило, али се ипак појавила у процесу против Момчила Крајишника.

Негативну оцену Тужилаштва, коју председник МКСЈ Патрик Робинсон није уважио, Плавшићева је "заслужила" у  случају Милошевић.

Наиме, она је требало да се појави као сведок тужбе почетком 2004. године, чак је била пребачена из шведског затвора у Хаг, али  "дил" са тимом Карле дел Понте није постигнут.

Из МКСЈ тада је процурило да је Плавшићева, услед новиих сазнања, радикално променила мишљење и о свом признању и делу српске кривице за рат у Босни па је претила опасност да се од сведока тужбе претвори у сведока  одбране, односно да говори у корист Милошевића - са којим је за врема рата била у лошим односима.

Таква сценарио се није допао тужиоцу Џефри Најсу и Плавшићева је враћена у Шведску где је морала да сачека формално испуњавање услова за превремено ослобађање.

Бивша председница Републике Српске, након нагодбе са Тужилачтвом,  признала је у октобру 2002. године кривицу за прогон муслимана и Хрвата у 37 општина у Босни и Херцеговини у време рата 1992. године.

Трибунал је Плавшићеву у фебруару 2003. године осудио на 11 година затвора.

Претходно, Плавшићева се 10. јануара 2001. године добровољно предала Хашком трибуналу пред којим је 7. априла 2000. оптужена за геноцид, злочине против човечности, ратне злочине над босанским Муслиманима и Хрватима и тешке повреде Женевске конвенције 1991. и 1992. године у БиХ.

Биљана Плавшић је једина жена осуђена у Хашком трибуналу, због злочина против човечности.

број коментара 49 Пошаљи коментар
(четвртак, 05. нов 2009, 08:55) - anonymous [нерегистровани]

Kako za koga

ali za mene B. Plavsic ce ostati kao negativna figura sa Balkana a imam li razlog ne bih o tome jer danas svak slijedi svoje.

Nema nista gore tj. ponizavajuce u zivotu do nakon tolike njene karijere koju joj ne osporavm, pred sami kraj zivota zavrsi kao (za nekoga) ratni zlocinac.

O njoj ce da kako biti rijeci i nakon nje kad napusti ovaj svijet jer je u poodmaklim godinama. Od njenog priznanja krivice pa na dalje.

Bilo kako bilo Balkan je Balkan za neke ona ce biti heroj a za neke ratni zlocinac takva je cinjenica na kraju krajeva svak ce slijediti svoju historiju jer ga tudja nece interesovati.

(среда, 28. окт 2009, 13:03) - anonymous [нерегистровани]

.

Potez Predsjedavajućeg predsjedništva BiH, Željka Komšića, da otkaže posjetu Švedskoj zbog puštanja na slobodu bivše predsjednice RS Biljane Plavšić bespredmetno je komentarisati s obzirom da je Biljanu Plavšić oslobodio Haški tirbunal, a da je Švedska sprovela odluku,koje su to nebuloze.

(среда, 28. окт 2009, 13:00) - Борис [нерегистровани]

Наравно...

Наравно да има!

(среда, 28. окт 2009, 10:46) - anonymous [нерегистровани]

Zašto?

Zašto želite zajedničku Bosnu kad smo takvi zločinci. Da nam stalno zagorčavate život. Pođite i vi gospodo do Bratunca, Kravica ili do tog Sarajeva, što spominjete. Gde su Srbi iz Sarajeva, koliko ih je pobijeno. A i bivše logore za Srbe bi mogli posetiti. Zato manje priče i pometite ispred svojih vrata. Pronađite na internetu zločine muslimana nad Hrvatima itd. Ko je vas proglasio nevinima, a sve druge zločincima. Mi barem znamo za našu krivicu, a dali znate vi za vašu?

(среда, 28. окт 2009, 06:40) - anonymous [нерегистровани]

slazem se

slazem se u potpunosti ...!

(среда, 28. окт 2009, 06:14) - Milos Radulovic [нерегистровани]

Opasna nagadjanja!

Ne znam samo odakle nasen narogu tolika samouverenost da npr. napadaju ili brane Biljanu Plavsic. Citiracu mog omiljenog filsmog junaka Clint Eastwood "misljenje je kao du*e, svako ga ima!" Naravno, svi misle da vide i znaju pravu istinu, otuda i tolika samouverenost. Ja licno, i ako imam prilicno puno informacija o doticnoj gosodji i njenom "slucaju" ipak ne bih mogao da je opisem na najpopularniji nacin kod nas "crno - belo". Istina je verovatno kao i uvek negde na sredini, a vreme ce iskristalisati sve nejasnoce. Kada pogledate jednu, jos uvek gospodstveno lepu zenu i ugasen i umoran pogled, ne mozete se oteti utisku da je ne sazalite. To zaljenje nema veze sa odobravanjem nje same i njenoga dela, radi se samo o cisto ljudskim emocijama. Nas narod ce je u najvecoj meri opravdati i razumeti, druga strana, citaj Muslimanska ce imati sasvim drgacije vidjenje. I tako na kraju niti mi (Srbi) niti Muslimani necemo izvuci nikakvu korist iz citave stvari jer nismo izgleda ni voljni ni sposobni da trezveno posmatramo i osudimo zlocin ma odakle dolazio. Nadam se da ce neke buduce generacije imati drugaciji pristup prilikom davanja ocena, pa samim time i vece sanse da dodju do tako zeljene istine. Pozdrav svim citaocima.

(среда, 28. окт 2009, 02:37) - Dusan Zdrale [нерегистровани]

Pedsednica u prestonici

Dobro dosi kuci, draga predsednice, nasa draga profesorice!
Ima li vece radosti nego ugledati vas ponovo slobodnom.
Neka Vam dragi Gospod Bog podari dug zivot i dobro zdravlje. Primite mnogo srdacnih pozdrava od vasih .........iz Njujorka-SAD.

D. Zdrale

(среда, 28. окт 2009, 02:26) - Mario HR [нерегистровани]

Tko jos gleda Hloverku?

Dragi gospodine, pa Hloverku ne gledamo vise ni mi u Hrvatskoj. Nasa je politicka elita zbunjena, i vjerujem da pomalo zavidi nacinu na koji se Srbija nosi sa medjunarodnim pritiscima. S druge strane kakav god bio sluzbeni stav Zagreba o "ukidanju" RS, mozete biti 100% sigurni da pomirljiva politika Premijera Dodika prema BiH Hrvatima nailazi na velike simpatije u hrvatskom narodu - to je ono cega se Hloverka i sluzbeni Zagreb najvise plase. Ljudi ne mogu shvatiti da jedan srpski politicar Hrvatima moze biti drazi od njih samih. Gospodji Plavsic zelim ugodnu starost, nakon odsluzene kazne i povratka u rodni kraj.

(среда, 28. окт 2009, 00:20) - anonymous [нерегистровани]

srbija

dobro dosla

(уторак, 27. окт 2009, 23:31) - anonymous [нерегистровани]

Dokle bre?

Upravo gledam emisiju g. Hloverke na HRT 1. Povratak Biljane Plavšić je iskorišćen u komentarima gostiju za napad i na Srbiju i na Republiku Srpsku. Oni bi ukinuli i Republiku Srpsku, a verovatno i sve Srbe u njoj. Ovu emisiju gledaju i Srbi i to nebi trebali zaboraviti gospoda gosti ove emisije. Za gospođu u studiju je njeni generali heroji, a ovi drugi su zločinci. Što god vi gospodo rekli Srbi neće više s vama, a evo upravo sada čujem da smo i fašisti. Ma nećete nikad ukinuti Republiku Srpsku, nikada, sve dok je i jednog Srbina u Republici Srpskoj.