Ниш, почео главни претрес против албанске терористичке групе

У Вишем суду у Нишу почео је главни претрес у предмету против Шићер Маљокуа и других опстужених због сумње да су извршили два кривична дела тероризма у септембру 1998. године.

Током претреса испитивани су оштећени, непосредни учесници онога што се догађало у граничном подручју са Албанијом 1998. године и чланова породица оштећених.

Суђење је започето у одсуству окривљених којима је постављен бранилац по службеној дужности, преноси Танјуг.

Оптужницом из 2009. године као окривљени наведени су Маљоку, Гаши Дзефер, Гацафери Демуш, Маљоку Дема, Агрон Исуфи, Рабит Алија, Рустем Бериша, а како се додаје, терористичку групацију чинило је још преко 30 неидентификованих лица, чланова терористичке групе "Кобре".

Они су деловали под вођством сада покојног Агима Рамаданија, а сумњиче се да су на пољском путу између караула "Маја Чобан" и "Морина" подметнули две противтенковске мине користећи као базу караулу "Каменица" на територији Албаније.

У заседи и од поствљених мина 30. септембра 1998. године погинуо је вођа граничне патроле Војске Југославије Милан Бундало, док је један члан патроле задобио тешке, а још три члана патроле лаке телесне повреде, наводи се у оптужници.

Припадници терористичке групе отворили су ватру на хеликоптер ВЈ који је надлетао место догађаја ради збрињавања рањених, додаје се у оптужници.

Тих дана терористичка група је у реону карауле "Кошаре", како се наводи у оптужници, подметнула две противтенковске мине, албанска терористичка групе на територију Југославије ушла је из Албаније, организовала заседу и отварила ватру на граничну патролу ВЈ у коме су погинули Владимир Радојичић, Миладин Гобељић и Илија Павловић, сви војници ВЈ на служењу војног рока, као и војници по уговору Мирослав Јоцић и Милош Павловић, док су тешко радњени капетан Горан Лозница и Горан Симић.

Тужилаштво је предложило и извођење доказа међу којима је и увид у видео снимак који су сачинили чланови албанске терористичке групе 30. септембра 1998. године о нападу.

број коментара 0 Пошаљи коментар