Читај ми!

Косово, пропало гласање о специјалном суду за ратне злочине ОВК

Косовски парламент одбацио предлог закона о формирању специјалног суда за злочине ОВК. За предлог гласало 75 посланика, односно шест мање од потребне двотрећинске већине. ЕУ разочарана. Тачи најавио нови покушај да се формира суд. Србија тражи од УН оснивање суда, поручује директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Косовски парламент данас није усвојио уставне амандмане који би омогућили формирање специјалног суда за злочине Ослободилачке војске Косова, постављајући сценографију за највећу кризу у односима Приштине и Запада од почетка рата 1999. године.

Амандмане је подржало 75 посланика, односно шест мање од двотрећинске већине неопходне за усвајање уставних промена. 

Пропаст гласања пратиле су демонстрације ветерана ОВК и бурна расправа, током које су представници опозиције, пре свих лидер покрета "Самоопредељење" Аљбин Курти, оценили да би формирање суда и Заједнице српских општина представљало "увод у нови рат на Косову".

Ипак, проблем нису представљали опозиционари, који су и раније најављивали отпор формирању суда, већ седам посланика Демократске партије Косова Хашима Тачија, који нису пристали да подрже уставне промене.

Тачи је њихову одлуку оценио као "противну националним интересима".

"Од незнања до лажног патриотизма, ти посланици су учинили ствар која је противна националним интересима", рекао је Тачи непосредно после гласања.

Први човек Демократске партије Косова рекао је да ће ускоро уследити нови покушај да се у парламенту усвоје уставни амандмани, али није прецизирао када ни по ком основу. 

Директор Канцеларије за Косову и Метохију Марко Ђурић је на ванредној конференцији за новинаре рекао да Србија од УН тражи оснивање суда или трибунала који би процесуирао злочине ОВК.

Неусвајање тих амандмана отвара питање судбине суда на којем ће се процесуирати ратни злочини ОВК, пошто су Сједињене Америчке Државе раније најавиле да "неће блокирати евентуалну руску иницијативу да суд буде формиран под окриљем Савета безбедности УН".

Прва негативна реакција на такав потез Приштине стигла је из Европске уније, чији је високи представник на Косову Самуел Жбогар рекао да је "разочаран" исходом гласања, али да нема додатни коментар за развој ситуације.

"Остаје да се види шта ће бити даље", рекао је Жбогар приштинском Зерију.

Америчка амбасадорка у Приштини Трејси Џејкобсон, која је пре подне провела убеђујући лидере странака да подрже формирање суда, још није коментарисала потез косовског парламента. 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 26. јун 2015, 19:48) - anonymous [нерегистровани]

Predvidjeno

Jutros sam pisao o tom da je to neresiv zadatak za Kosovsku skupstinu. a sada dodajem da ga oni sami nikad ne mogu resiti.

(петак, 26. јун 2015, 19:46) - Stefan [нерегистровани]

Prilika

Sada bi nasi politicari trebali da iskoriste situaciju i da maksimalno insistiraju na formiranju suda pod okriljem ujedinjenih nacija.

(петак, 26. јун 2015, 19:07) - anonymous [нерегистровани]

Смешно

Казниће их једном ружном речју, а потом појео вук магарца. Све по старом. Зна се ко је љубимац у Еу.