Афера "Галеника", приведен и Бацковић

Приведено је осам особа због сумње да су учествовали у малверзацијама са продајом лекова и оштетили "Галенику" за око 75 милиона евра, сазнаје РТС. Њима је одређено задржавање до 48 сати и они су спроведени на саслушање у Тужилаштво за организовани криминал које ће бити настављено и сутра.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је да ће саслушања приведених бити настављена и сутра. 

Приведени су бивши председник Управног одбора "Галенике" и бивши директор СПС-а Дејан Бацковић, бивши генерални директор "Галенике" Ненад Огњеновић и помоћник генералног директора за економске послове у "Галеници" Драган Шебрек.

Приведени су и бивши генерални директор и председник Управног одбора "Велефарма" Драгољуб Вучићевић, директор Дирекције развоја и стратешког маркетинга "Велефарма" Раде Лазаревић, директор и овлашћени заступник "Велефарма" Момир Вуковић, као и руководилац управљања финансијским средствима и директор рачуноводства у Привредном друштву "Велефарм", Љубица Капор и Татјана Вучетић.

За директором Дирекције финансијских послова "Велефара" Мирославом Миловановићем полиција интезивно трага.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић објаснио је да се приведени терете да су омогућили "Велефарму" да добије кредит у висини од 2,246 милиона евра, који "Велефарм" није могао да врати већ је то "Галеника" у целости преузела на себе.

"Ово је трећа покренута акција у вези са Галеником. Након привођења ових лица можемо да кажемо да је укупна штета која је обухваћена у све три акције већа од 120 милиона евра", рекао је министар.

Стефановић је додао и да је "Галеника" упутила "Велефарму" већу количину лекова за коју је "Велефарм" као средство плаћања дао менице, иако се знало у тренутку извршења посла да ће та веледрогерија ићи у ликвидацију и стечај и да менице неће бити наплаћене никада.

Министар полиције је на конференцији за медије поручио грађанима да могу очекивати даљи рад на случају "Галеника" и као и утврђивање чињеничног стања, појединачну одговорност и токове новца, односно где је тај новац завршио.

"Истрага ће ићи до краја и видећемо где је отишао новац, јер починиоци кривичног дела не треба само да одговарају него и да се нађе где је новац који је украден", рекао је Стефановић на конференцији за медије.

Стефановић је подсетио да је ово још једна од истрага у оквиру 24 спорне приватизације и подвукао да је у тим случајевима до сада приведено 135 особа и да су за све потврђене оптужнице, што показује и потврђује, како је навео, добар и квалитетан рад полиције.

Министар полиције је истакао да ће бити истражен сваки траг и нагласио да "не смемо дозволити да људи буду намагарчени и да неко одговара, а да се новац склони негде са стране". "Трудићемо се да се новац отет од државе врати дражави", додао је Стефановић.

Припадници Управе криминалистичке полиције акцију су извели у сарадњи са Пореском полицијом.

Како је РТС раније јавио, полиција и тужилаштво су нашли да је Дејан Бацковић одговоран за злоупотребу службеног положаја тако што је наредио директору "Галенике" Ненаду Огњановићу да потпише уговоре са "Велефармом" о испоруци робе.

Током 2009. године склопљена су три уговора вредна готово две милијарде и 200 милиона динара, иако је "Велефарм" у том тренутку дуговао "Галеници" две милијарде и 474 милиона динара.

Следеће године "Галеника" је наставила испоруку лекова "Велефарму" иако је дуг порастао на 5,8 милијарди динара.

Тужиоци и полицајци сумњају да челници "Галенике" нису предузели неопходне мере како би наплатили дуг од "Велефарма", већ су им одобравали и попусте.

Основано се сумња да је земунска фабрика оштећена и на основу уговора који је дозвољавао банкама да узимају новац са рачуна "Галенике" када нису могле да наплате менице "Велефарма".

На "Галенику" је пало и враћање кредита који је "Велефарм" узео 2010. године.

Током истраге дошло се до сазнања да је Дејан Бацковић наредио тадашњем директору Огњановићу да "Галеника" постане "Велефармов" солидарни дужник за узимање кредита од 2,2 милиона евра.

Пристали су на то иако је "Велефарм" у то време дуговао готово шест милијарди динара за испоручену робу. На крају је земунска фабрика вратила тај кредит са каматом.

Крајем јануара је потврђена оптужница против бившег директора "Галенике" Ненада Огњановића и још девет особа оптужених да су оштетили фабрику за више од 900 милиона динара.

У септембру прошле године ухапшено је пет особа због сумње да су оштетили "Галенику" за више од 34 милиона евра.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(понедељак, 26. мај 2014, 00:11) - anonymous [нерегистровани]

Oni sto su najvise oteli od naroda da sad daju za obnovu

Sad Vucic lepo da pozove sve tajkune da vade pare sa off shore racuna i da pomognu u proizvodnji automatskih dasaka za zastitu od poplave, obnovi kuca ili da im se po zakonu o poreklu imovine koji u svim zapadnim zemljama postoji to isto oduzme dekretom.

(недеља, 25. мај 2014, 21:12) - anonymous [нерегистровани]

Presuda

Kada neko bude osudjen i kada vrati te pare probudite nas, do tada molim vas ne potcenjulte nas.

(недеља, 25. мај 2014, 20:58) - Далибор. [нерегистровани]

Подршка!

Немојте да стајете, наставите и доведеите до ситуације да се људи плаше закона и да га поштују. Имамо шансе као друштво ако нам се врати то осећање. Можда се после почне и појављивати осећање задовољства редом и поретком. Подршка, ово је један од задњих вагона нашег воза! Сви ви који сте сада на власти немојте то заборавити !!!

(недеља, 25. мај 2014, 19:13) - Slobodan [нерегистровани]

Svi jednaki pred zakonom

Drago mi je da se jos jednom pokazalo da nema zasticenih pred zakonom i da ce gospodin Backovic iako funkcioner SPS, clanice vladajuce koalicije, biti ispitan u vezi sa stetom koja ja napravljena u poslovanju Galenike. Verujem da cemo po okoncanju postupka imati priliku da saznamo gde je zavrsio ovaj novac, to je po mene i najvaznije u ovom slucaju, a za krivce ocekujem adekvatnu kaznu.

(недеља, 25. мај 2014, 18:01) - dragan [нерегистровани]

...

Dakle još jedno fantastično otkriće o nestalim milijardama. Šta je do sada od svih otkrića završeno a koliko se para povratilo? Ljudi znaju sistem zato su i radili sve ovo. Nisu čak ni puno krili.

(недеља, 25. мај 2014, 17:31) - Golub50 [нерегистровани]

Nadmoć

Sve pohvale ministarstvu unutrašnjih poslova u nastavku borbe protiv korupcije i kriminala.Pravda mora nadjačati kriminal i korupciju, a opšti interes pojedinačni.

(недеља, 25. мај 2014, 13:48) - anonymous [нерегистровани]

oduzeti im imovinu

Bilo svesno bilo nesvesno,ako je tacno da je njihovom krivicom ostecena drzava Srbija,oduzeti im svu pokretnu i nepokretnu imovinu,njima i clanovima njihovih porodica,a potom traziti i pare.

(недеља, 25. мај 2014, 13:28) - Milan Antonic [нерегистровани]

Po kratkom postupku

Ma pretresti ih sve od glave do pete i ispitati sve poslove i malverzacije, pa neka odgovaraju.

(недеља, 25. мај 2014, 12:32) - anonymous [нерегистровани]

bivsi

A otkada je Backovic bivsi direktor SPS-a?

(недеља, 25. мај 2014, 12:15) - Milan Vasiljevic [нерегистровани]

**

Ovo je jasan dokaz da nedodirljivih vise nece biti i neka bude primer drugima da dobro razmisle pre nego sto se upuste u malverzacije koje su na stetu drzave i poreskih obveznika tj. naroda.