Читај ми!

Тужилаштво тражи забрану "СНП 1389"

Због сталног деловања усмереног на насилно рушење уставног поретка, Репубичко тужилаштво предложило Уставном суду забрану организације "СНП 1389". Уставни суд "пред тешком одлуком", рекао заштитник грађана Саша Јанковић.

Репубичко тужилаштво предложило је Уставном суду да забрани организацију "СНП -1389" због сталног деловања усмереног на насилно рушење уставног поретка, кршење Уставом зајамчених права и изазивања националне, верске, расне и сексуалне мржње и дискриминације.

" 'СНП 1389' је консеквентно и континуирано угрожавало људска права и слободе, учествовало у насиљу и прокламовању мржње према другим народима и ЛГБТ популацији", рекла је заменица републичког тужиоца Гордана Јанићијевић у расправи пред Уставним судом.

Тужилаштво је затражило забрану регистроване организације "СНП 1389" коју представља Миша Вацић, и забрану нерегистрованиг организација "СНП Наши" из Аранђеловца и "СНП Наши 1389".

Гордана Јанићијевић је навела да је организација често мењала називе да би избегла поступак забране.

"Циљеви удружења објављени на њиховом сајту су и 'ослобођење и уједињење свих српских земаља у једну државу' - Србија, Црна Гора, Македонија, Република Српска и Федерација БиХ, бивша Република српска Крајина и северна Албанија - чиме се имплицира употреба насиља јер угрожава територијални интегритет суседних држава и нарушава добросуседске односе", истакла је Јанићијевић.

Према њеним речима, на сајту "СНП 1389" објављена честитка "срећан вам 11. јул, дан ослобођења Сребренице" чиме је ширена мржња према Бошњацима, а величани су људи одговорни за најтеже злочине.

"Организација је изразима 'нећемо дозволити' и 'учинићемо све' у борби против одржавања Параде поноса, имплицирала насиље", сматра заменица републичког тужиоца.

Расправи у Уставном суду присустовали су вођа "Образа" Младен Обрадовић и активисти "СНП 1389", који су делили пропагандни материјал те организације којима је Вацић представљен као носилац листе "СНП 1389 - Нови Београд зна" за предстојеће локалне изборе.

број коментара 0 Пошаљи коментар