Јанковић: Потребно више жена на управљачким функцима у сектору безбедности

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истакла је на Конференцији "Жене, мир и безбедност: Планско (не)деловање-трећа срећа", да је потребно да жене буду више укључене у процес креирања и спровођење политика у сектору безбедности.

На Конференцији ''Жене, мир и безбедност: Планско (не)деловање-трећа срећа'' у Палати ''Србија'', коју је организовао Повереник за заштиту равноправности уз подршку Мисије ОЕБС у Србији, представљен је Извештај о мониторингу примене другог Националног акционог плана (НАП) за примену Резолуције 1325 Савета безбедности УН.

Према том извештају, како је навела Бранкица Јанковић, највећи проценат повећања броја жена на позицијама одлучивања је у МУП-у, 19 одсто.

Додала је и да је најкомплетнији извештај доставила БИА, док је у Министарству одбране и Војсци забележен ''стагнантан раст''.

Повереница је навела да је уравнотеженија заступљеност жена и већи број на управљачким функцијама евидентиран у Министарству спољних послова, Управи царина и Управи за извршење кривичних санкција.

Јанковић наводи да је Извештај сачињен почетком године, али да се чекало на формирање нове владе јер је, како је рекла, важно да нова влада добије резултате као добру подлогу за израду трећег НАП-а, који би требало да да нови замајац спровођењу самих принципа Резолуције 1325.

"Управо независни извештај о мониторингу потврђује да је други НАП имао нешто слабију динамику од првог, јер на локалном нивоу није било довољно разумевања ни капацитета за разумевање самих циљева укључивања принципа Резолуције у политике и њено спровођење на локалном нивоу", закључила је повереница.

Истиче да су постојале и објективне потешкоће попут пандемије ковид-19. усред спровођења другог НАП-а.

"Главни закључак је, поред неопходности едукације на свим нивоима, да и даље постоји потреба да неко са довољно капацитета има лидерску улогу у локалној заједници, неко кога локалне самоуправе препознају као најрелевантнијег за разумевање значаја личне безбедности, а показало се да је то МУП", истакла је Јанковић.

Указала је да сама заступљеност жена није нужно знак квалитета, нити да ћемо ту имати најбоље јавне политике, али је основни предуслов.

"Мислим да нам је у времену у којем живимо потребан сваки мушкарац и свака жена, свако наше знање и капацитети за превазилажење бројних изазова у којима се сва друштва суочавају", закључила је Јанковић.

У Министарству правде око 70 одсто запослених жене

Министарка правде Маја Поповић изјавила је да, према најновијим подацима, близу 70 одсто запослених у Министарству правде чине жене.

Што се тиче органа у саставу Министарства правде, Поповић је навела да у Управи за извршење кривичних санкција и Дирекцији за управљање облигационом имовином жене чине трећину од укупног броја запослених, а у случају Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама 60 одсто.

"Судијску функцију обавља 72 одсто жена, 57 одсто јавних тужиоца и заменика јавних тужиоца су жене, док је тај проценат међу јавним извршитељима 43 одсто", рекла је Поповић.

Шеф Мисије ОЕБС у Србији Јан Брату похвалио је Повереницу за израду Другог НАП-а, рекавши да он представља солидну основу за израду трећег.

"Повећање безбедности жена, једнаке прилике за регрутовање припадника и припадница безбедносних снага, унапређивање женских права, олакшан приступ правосуђу и правди, то су кључне одговорности за сповођење агенде. ОЕБС одавно наглашава да су та права као и друга људска права основе за одрживи мир и безбедност. То су кључни елементи за оно што се зове свеобухватна безбедност", поручио је Брату.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво