Читај ми!

Бујице и поплаве: Пријепоље у фокусу због пораста нивоа Лима, мирно у Рашкој

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Лука Чаушић изјавио је за РТС да је ситуација у поплављеним подручјима у Новом Пазару, Тутину и Рашки мирна, као и да је сада у фокусу Пријепоље где ниво реке Лим од синоћ расте око шест центиметара на сат.

Становници у поплављеном подручју и ноћас нису спавали, страхујући од нове кише и поплавног таласа. Реке, које су се излиле због обилних падавина, вратиле су се у корита, али је водостај на њима и даље висок.

Службе Сектора за ванредне ситуације и даље је на терену и превентивно обилазе подручје.

Лука Чаушић рекао је за РТС да је на територији Рашког управног округа ситуација мирна.

"И у Тутину и у Пазару, реке су се повукле у своја корита. Надлежне службе сада раде на решавању проблема које је вода нанела", наводи Чаушић.

Очекује се пад нивоа Лима

Говорићи о ситуацији у Рашкој, гост Јутарњег програма каже да је и ту дошло до опадање нивоа реке Ибар, те да је ситуација мирна, истучући да је ипак потребна опрезност.

Наглашава да у Новом Пазару постоји проблем са водоснабдевањем, као и да у Тутину вода није за пиће.

"Тренутно нам је Пријепоље у фокусу. Од синоћ, од 21 сат река Лим расте око шест центиметара на сат", наводи Чаушић, додајући да су екипе обилазиле грађане и указале им на опасност у случају изливања. 

Лим је ноћас био у порасту, изашао је на 289 центиметара. С обзиром на то да се смирује ситуација у Црној Гори, очекује се пад нивоа Лима у наредним сатима, јавља дописник РТС-а.

Колико је било интервенција 

Пало је од 120 до 140 литара кише по квадратном метру. Говорећи о интервенцијама Сектора за ванредне ситуације, Чаушић каже да су имали 17 црпљења воде, евакуисали једну особу у Рашкој, имали су и једно спасавање, као и извлачење возила са две особе у Тутину.

Драматичне слике стизале су из Тутина, Новог Пазара, Рашке, Краљева, дела Ивањице, Пријепоља. Понађено је и тело двогодишњег дечака који је упао у корито реке код Тутина.

Чаушић каже да се за сада зна да узрок трагедије није бујично деловање реке, али и да ће узрок да утврде надлежне службе.

"Отпад не бацати у реке" 

Додатни проблем је и гомила отпада у рекама, због чега је угрожен сваки мост на неуређеним деловима јер када смеће дође до моста, долази до пораста водостаја. Река Трнава, близу Рашке однела је два мања моста.

Чаушић истиче да је задовољан реактивним поступањем државе, али да морамо да радимо на превентиви, да подигнемо свест да се отпад не баца у реке, као и да делују локалне самоуправе и јавна предузећа.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара