Читај ми!

Радна група за за безбедност и заштиту новинара: Охрабрује пресуда за нападаче на Дашка Милиновића

Радна група за безбедност и заштиту новинара сматра да је охрабрујућа одлука Вишег суда у Новом Саду који је потврдио пресуду Основног суда у Новом Саду, којом су нападачима и наручиоцу напада на новинара Дашка Милиновића изречене затворске казне.

То тело сматра да пресуда Вишег суда у Новом Саду представља пример добре праксе у случајевима напада и кривично-правне заштите новинара, саопштила је прес-служба Владе Србије.

Дашко Милиновић, радијски водитељ из Новог Сада, био је нападнут 16. априла 2021. године када је одлазио на посао. Радна група за безбедност и заштиту новинара је тада одржала хитан састанак на којем су чланови тог тела упознати са детаљима случаја напада на Милиновића.

Како се истиче у саопштењу, захваљујући брзој реакцији полиције и тужилаштва, два окривљена су ухапшена у изузетно кратком року, док се трећи окривљени касније предао.

Основни суд у Новом Саду је 8. децембра 2021. године донео осуђујућу пресуду којом је окривљене огласио кривим за извршење кривичног дела лака телесна повреда.

Једном од нападача на Милиновића изречена је казна од 10 месеци кућног затвора, другом нападачу 14 месеци затвора, док је особи које је подстакала напад изречена казна од годину и четири месеца затвора.

Након изјављене жалбе на првостепену пресуду у фебруару ове године, одлуком Вишег суда пресуда је потврђена.

Радна група за безбедност и заштиту новинара поново истиче да се морају темељно и пажљиво пратити сви случајеви напада и угрожавања личне безбедности новинара и позива све надлежне органе да у таквим случајевима реагују без одлагања и са посебном пажњом.

У саопштењу се наглашава да ће то тело инсистирати да у случајевима напада на новинаре и угрожавања њихове безбедности, реакција државних и правосудних органа буде брза и ефикасна, а да починиоци буду адекватно кажњени у складу са законским решењима који омогућују виши степен заштите за лица која се баве јавним информисањем.

Kако се додаје, Радна група очекује да осуђена лица у овом случају буду у најкраћем року и послата на издржавање казне.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво