Читај ми!

Због фајнал-фора Београд препун туриста – шта су најчешће обилазили

Док су се евролигашке звезде спремале за финалну борбу за трофеје, навијачи су предах искористили за облизак престонице. Кафићи су били препуни, а на централним улицама Београда гужва. Запослени у туризму су задовољни, процењују да би ова туристичка сезона могла да обори рекорд из 2019. године.

У Београд је дошло више од 18.000 људи како би пратило игру под обручима. Карте за завршне мечеве кошаркашке Евролиге плануле су у дану, а брзи прсти били су потребни и за проналажење смештаја. То потврђује податак да су капацитети престоничких хотела попуњени 99 одсто.

"То значи да можда једна соба фали да је празна или да је неко тренутно отишао. Сви хотели у Београду су попуњени, говорим о градским хотелима у овој главној зони. Очекујемо између 70.000 и 80.000 ноћења током ове недеље", каже председник Удружења хотелијера и угоститеља ХОРЕС Георги Генов.

Ове недеље веће пазаре броје и ресторани, кафићи, тржни центри. Према подацима, изван хотела гости Београда потроше у просеку 80 евра дневно. На забаву, културу, сувенире највише троше туристи из Америке, затим Канаде и Русије.

"Посетио сам Историјски музеј, фантастичан је. Били смо на Гардошу и поглед на Дунав је прелеп. И ова улица је одлична, имате лепо хладно пиво. Први пут сам дошао и изненадио сам се колико људи говори енглески", рекао је један од туриста током обиласка Кнез Михаилове улице.

Навијачи Олимпијакоса осећају блискост са Београђанима: "Дошли смо из Грчке, били смо на Калемегдану и сада идемо у Музеј Николе Тесле. Људи су веома топли, нама веома блиски."

Гости из Турске уживају у атмосфери, али и храни. "Други пут смо овде. Први пут смо били када је играо Фенербахче. Атмосфера је много лепа, људи су фини, храна је одлична и није скупа. Град је жив и нуди много забаве", каже једна од гошћи српске престонице.

Почела и наутичка сезона 

Са атракцијама града од понедељка су се упознали и путници са петнаестак крузера. То је, према подацима Агенције за управљање лукама, недељни просек од почетка сезоне – средине марта.

"Овогодишња наутичка сезона почела је успешно и радујемо се повратку крузера и путника на реке у Србији. У Београд су пристала 103 крузера и негде око 10.000 путника који су престоницу посетили са реке. Долазе из свих крајева света – из Јапана, Мексика, Америке, Канаде, Израела", истиче Ксенија Хајдуковић из Агенције за управљање лукама.

У Београду сваки девети човек живи од туризма. Та грана се после две године погођене пандемијом опоравља.

У прва три месеца, главни град бележи раст броја посетилаца од чак 120 одсто у односу на прошлу годину.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво