Читај ми!

Заражени крпељи вребају – како се заштитити

Подаци Института и Завода за претходне године показују да се после 1. маја повећава број пацијената које је ујео крпељ. Др Ивана Беговић Лазаревић, епидемиолог у Градском заводу за јавно здравље, наводи за РТС да сваке сезоне после првомајског уранка велики број људи долази у Саветовалиште за лајмску болест. Саветује избор уређене зелене површине, гардеробу дугих рукава и ногавица, проверу коже и одеће након боравка у природи.

Ивана Беговић Лазаревић објашњава за РТС да после сваког боравка у природи треба да погледамо тело, јер је, како каже, веома важно да се крпељ што пре уочи.

Саветује да током боравка у природи боравимо на уређеним травнатим површинама – избегавамо коров и густу траву и да носимо прикладну гардеробу.

"По повратку из природе сву гардеробу коју смо носили морамо добро да истресемо, да прегледамо цело тело како бисмо на време уочили уколико се крпељ закачио", наводи докторка.

Крпеља треба да извади здравствени радник, а уколико немамо могућности да добијемо медицинску помоћ, место уједа крпеља, истиче др Беговић Лазаревић, не смемо никако премазивати, третирати хемикалијама – уљем, ацетоном, лаком за нокте, сапуном.

"Чистом пинцетом ухватите крпеља што ближе површини кожи и благим покретима га извадити из коже", саветује докторка.

Истиче да се поступак не завршава уклањањем крпеља јер он може бити изазивач многих обољења, међу којима је најопаснија лајмска болест.

Како каже, неопходно је да ослушкујемо свој организам и пријавимо сваку промену здравственог стања.

"Након правилног одстрањења крпеља битно је да наредних месец дана пратимо место уједа како бисмо на време уочили ту карактеристичну црвену промену која може бити различитог облика и која се касније претвара у концентричне прстенове", објашњава др Беговић Лазаревић.

Истиче да почетно црвенило некада може да изостане, али се може јавити повишена температура, малаксалост, стање слично грипу.

"Свака промена здравственог стања треба да нам сигнализира потребу да се обратимо лекару и да напоменемо да смо имали убод крпеља", поручила је др Ивана Беговић Лазаревић.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво