Читај ми!

Пазите како купујете преко интернета – неки грађани су скупо платили тачку уместо црте

"Пошта Србије" упозорила је на превару којом се злоупотребљавају име и обележја курирске службе "Пост експрес". У питању је покушај крађе података грађана, а мета су корисници неких сајтова за купопродају. Поруке које корисници добијају садрже линк ка лажној страници "Пост експрес" услуге, која није у власништву "Поште Србије", а тражи се уплата новца преко платних картица. Упркос упозорењима и пријавама грађана, преваранти и даље користе исти метод и успева им.

Једна Београђанка продавала је уређај преко огласа. Договорила се са купцем да ће му робу послати када добије потврду о уплати, а он је, објашњавајући да је лекар који на одељењу има много пацијената, њу замолио да уплату провери преко линка који је послао.

"После тога сам ушла на линк на коме ми је писало да унесем своју 'визу', унела сам 'визу', унела сам број са картице који је уствари ознака да нешто купујете преко интернета", каже преварена грађанка.

Иако јој је било мало сумњиво, помислила је да нема разлога за бригу јер не купује она, већ само проверава уплату. Зато није ни обратила пажњу на текст верификационе поруке са шифром коју је добила од своје банке.

Писало је, каже суграђанка, да унесе број лозинке и испод тога нешто што није разумела.

Пошто је потврдила и унела лозинку, тек касније када је ушла на сајт и видела да пише виза, биткоин и текст на руском, схватила је да је преварена.

Оваквих превара је све више. Најчешће је реч о руским или украјинским сајтовима за куповину криптовалута.

"У овом случају се види да су написане на веома лошем српском језику са граматичким грешкама, да је прилично јасно да се ради о неком ко је то радио преко неког софтвера за превођење као што је гугл транслејт", каже Владимир Вујић, начелника Одељења за високо-технолошки криминал МУП-а Србије.

Линкове које шаљу непознате особе не треба отварати и због вируса. Лажни сајтови могу да изгледају скоро исто као сајт матичне банке или интернет продавнице, разлика је само у једном слову или знаку на који најчешће не обраћамо пажњу. Такође, платне картице служе искључиво за плаћање.

Владимир Вујић истиче да се подаци са платне картице никоме не дају, изузев на оним порталима који су проверени када се купује нека роба.

"Ако неком дате податке са платне картице, то значи као у физичком свету да сте отворили новчаник и дали му могућност да узме све што се ту налази", каже Вујић.

Починиоци најчешће нису из наше земље, па је за њихово хапшење неопходна међунардна полицијска сарадња.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво