Читај ми!

Јадранка је шефица градилишта на Златибору – "како се она окреће, тако се и ми ротирамо"

Последњих година на Златибору је изграђен велики број објеката, од апартмана до хотела, а бројни кранови указују да тај процес није завршен. И док се многима не допада ново урбанистичко решење, за велики број грађевинаца то је начин да остваре приход за своје породице, па и да се жене баве некада само мушким занимањем, али и да воде посао и шефују.

"Ради се винк, раде се машинске инсталације, ради се глетовање ...", тако свакодневно Јадранка Жакнић комуницира са инвеститором, али као једина жена, која је шефица градилишта. Контролише и рад грађевинаца, којима је претпостављена.

Грађевинарство је заволела уз оца, који се противио што је напустила студије геологије. Да није погрешила доказала му је на првом задатку - санацији летњег платоа базена Ташмајдан.

"Стицајем несрећних околности отац је пао са висине и поломио кичму и ја сам остала са тих 40 људи, сама на градилишту. Можете ли да замислите какав је то стрес за мене био и мислим да је то било пресудно", прича инжењер Јадранка Жакнић, шефица градилишта на Златибору.

Грађевинци којима је претпостављена кажу да ипак постоји разлика када им уместо мушкарца, шефује жена.

"Добро има разлике. Неком мушком би морали да нешто одбрусимо, а њој не можемо ништа. Мора да слушамо како она каже", сматра Бошко Љубојевић, грађевински радник. 

Дарко Лазовић, такође грађевински радник каже да је жена стуб куће или стуб градилишта.

"Како се она окреће, тако се и ми ротирамо", поручује Лазовић.

Иако је од осамнаесте године на градилиштима, Јадранка је успела да стигне да подигне и четворо деце, али и да заврши високу школу и стекне инжењерско звање.

"А мислим да жена, жена има много бољу перцепцију од мушкарца и кад је жена организована ја мислим да је то права ствар", истиче Жакнићева.

Вођени женском руком грађевинци раде са мање стреса, али мотивисани више да неком објекту удахну живот, кад је већ само мајкама дата могућност да рађају.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво