Читај ми!

Изазов дигиталне експедиције - колико су ученици у Србији писмени

Конкурс за ученике "Дигитална експедиција Изазов" одржава се другу годину с циљем да се основци и средњошколци такмиче у креирању дигиталних образовних садржаја који ће допринети повећању нивоа дигиталне писмености. Наградни фонд је милион динара. Тијана Стефановић из те иницијативе, истакла је да ученици имају велики приступ дигиталним алатима и различитим информацијама. Конкурс је, каже отворен за апликацију, видео игру, било коју форму за коју ђаци мисле да им је занимљива и да они кроз такав ресурс уче.

Тијана Стефановић је објаснила да дигитална писменост представља способност проналажења креирања и обрађивања информација на интернету и да то у базичном смислу значи да ли знамо да обрадимо неки текст да ли можемо да пошаљемо неки мејл. Међутим, додаје да такође постоји и сложено коришћење одређених информација, алата као што је креирање одређене апликације или коришћење одређених софтверских алата.  

Истакла је да је изузетно важна дигитална писменост јер се налази у свим сферама око нас.

"Према истраживањима видимо да ученици имају велики проиступ дигиталним алатима и различитим информацијама. Међутим, оно што ми гледамо јесте спретност ученика на који начин ће они обрађивати те податке. Због тога ми и креирамо ове програме да им омогућимо на које све начине могу да користе ове технологије на прави начин", нагласила је Стефановићева.

Навела је да је, према подацима Републичког завода за статистику преко 60 посто домаћинстава покривено интернетом а да истраживањима с ученицима показују да је 100 посто њих има приступ неком дигиталном уређају

За дигиталну писменост на вишем нивоу

"Управо овим конкурсом желимо да подигнемо ниво знања да би дигитална писменост била на вишем нивоу. Последњих годину дана се доста улаже у инфраструктуру и видимо да је у пандемији било неопходно да обезбедимо свим ученицима да имају приступ интернету и то је урађено на најбољи начин али свакако постоји и простор да се то унапреди", рекла је она.

Такође, указала је и на важност што је програмирање као предмет уведено свим основцима и да је то само неки почетак описмењавања генерација.

Млађе генерације су, оценила је, навикнуте на тај начин учења и комуникације јер просто расту с тим и њихове навике су такве да прихватају те форме.

"Конкурсом желимо да пронађемо форме које њима одговарају да креирају одређене ресурсе који су им неопходни", поручила је Стефановићева.

Истакла је да је Дигитална експедиција је управо конкурс који организују уз подршку УСАИД,  у сарадњи са Заводом за унапређење образовање и васпитања и Заводом за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Намењен је првенствено тимовима основних и средњих школа које чине тимови три до пет ученика као и један до два наставника који ће им бити ментори.

Креирање образовног ресурса

"Циљ конкурса је да они предложе идејни пројекат да се креира образовни ресурс који ће поред одређених информација имати и тај образовни карактер. Отворени смо да то буде апликација, видео игра било која форма за коју они мисле да је њима занимљива и да они кроз такав ресурс уче", нагласила је Стефановићева.

Ученици се могу пријавити тренутно на сајту Завода за унапређење образовања и васпитања где се налази пријавни формулар који могу да попуне онлајн и да пошаљу пријаву до 13. децембра до 12 часова.

Наградни фонд је милион динара од којег ће пола милиона ићи за решење пројекта из основне школе а друга половина средњим. 

Следеће седмице биће организован и инфо дан на којем ће наставници и ученици моћи да поставе сва питања у вези конкурса и пријава за учешће се налази такође на сајзу Завода за образовање и васпитање. 

"Прошле године смо имали преко 100 пријава и заиста много креативних идеја. Закључили смо да ученици заиста имају велику жељу да се пријаве и да су активни. И ове године покушаћемо да наградимо што више пројеката", поручила је Тијана Стефановић.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво