Читај ми!

Пад бебе с кревета – када да зовете Хало бебу, а када 194

Једна од највећих траума за родитеље је пад бебе с кревета. Иако се највећи број таквих ситуација завршава без последица по дете, треба бити опрезан. У процени вам може помоћи и Хало беба, а сестре које се даноноћно јављају на телефон истичу да понекад нема времена за чекање да се ослободи веза, већ одмах треба отићи лекару. Које су то ситуације?

Свака патронажна сестра ће посаветовати родитеље да бебу увек стављају у креветац да спава. То је, нажалост, често лакше рећи него урадити: неке бебе се пробуде сваки пут када покушате да их спустите у креветац. Такво је било и Сарино искуство.

"Прва три месеца је спавао у кревецу, али како је мени било тешко да устајем ноћу неколико пута, дојити га, па га након тога спустити у креветац, када би се и пробудио, одлучила сам да ноћу спава с нама у кревету. То ми је много олакшавало, напокон сам била наспавана и одморна", прича Сара.

Кад је беба имала четири месеца и када је савладала окретање с леђа на бок, изненада је пала.

"То је била велика траума за мене. Сећам се као да је јуче било, покушавала сам да га смирим, а у исто време сам и ја плакала. Звала сам супруга да ме утеши и смири, јер то сама нисам могла. Он ме је посаветовао да позовем Хало бебу", испричала нам је Сара.

Свима познат број

Новопеченим родитељима је број Хало бебе добро познат – 011/7158-444, а у било које доба дана да позову, неко ће се јавити. Оно што често не знају, то је да су у свакој од три смене само две сестре, па понекад морају да сачекају да се ослободи линија. Оне дневно одговоре и на 400 позива.

Због тога Инга Мијаиловић, медицинска сестра која ради у Хало беби од оснивања, истиче да ако родитељи мисле да је приликом пада бебе дошло до повреде, не треба да чекају да се ослободи телефонска веза, већ треба одмах да оду у дом здравља или дежурну дечју болницу, јер телефонски позив никада не може да замени преглед доктора.

Ако ипак позовете Хало бебу, прави се индивидуална процена у зависности од тога колико је беба стара, с које висине је дете пало, каква је подлога, да ли има видљивих повреда и какво је стање свести бебе. На основу тога се даје савет родитељима како да укажу прву помоћ и шта даље да се чини.

Узнемирење родитеља, као што је било Сарино, најчешће буде неосновано. Међутим, питање је и колико мајка или отац могу реално да процене ситуацију у датом тренутку.

Шта да радите ако дете падне

На сајту Хало бебе имате практичне савете – шта да чините ако дете падне и, оно што је још важније, како да креирате безбедно окружење за ваше малишане. Корисне савете у вези са повредама можете пронаћи у њиховој апликацији за мобилне телефоне – "Фластерко".

Оно што свакако треба да урадите је да покушате да смирите дете умирујућим додиром и речима и да га прегледате, како бисте уочили има ли повреда.

На место настанка модрица ставите хладан облог или лед (увијен у крпу или марамицу), а уколико постоји крварење, треба га зауставити. У случају посекотине, код обичних површних раница, рану можете испрати водом и сапуном како бисте уклонили прљавштину.

Уколико вам се чини на беба трпи јак бол у нози или руци, а на месту удара постоји изражен оток, треба посумњати на угануће, ишчашење или прелом, када је свакако потребно обратити се лекару.

Бебе најчешће падају на главу због њене величине и тежине, па ако сте видели или претпостављате да је беба ударила главу, али није губила свест и понаша се уобичајено, треба пажљиво да пратите њено понашање најмање наредних 48 сати, како бисте уочили необичне знаке који могу указати на постојање теже повреде.

Када дете одвести код лекара

Терцијарне установе, које су дежурне и када домови здравља не раде, не треба беспотребно оптерећивати, међутим, постоје ситуације када дете треба да одведете на преглед код лекара.

На сајту Хало бебе можете пронаћи које су то ситуације: ако је дете веома поспано или се тешко буди, ако има проблеме с видом, или не може нормално да фокусира очима, и код нешто старије деце ако се жале на вртоглавицу.

Такође, ако дете почне да повраћа или примећујете да трпи бол у глави, врату или леђима, треба отићи лекару.

У дом здравља, или дечју болницу треба да одете и ако не може нормално да хода (старије бебе), користи или савија ноге или руке и ако осећа велики бол при покретима или на месту ударца, као и ако има јак бол у стомаку.

Када одмах позвати Службу хитне помоћи (194)?

Не треба чекати ниједан секунд, већ одмах позвати Хитну помоћ на 194 у наредним случајевима:

1. Ако је дете у несвесном стању;

2. Ако дете након пада не може да се помера, или се веома тешко помера;

3. Ако дете има тешкоће са дисањем;

4. Ако је дете свесно, али веома узнемирено;

5. Ако дете јако повраћа (у млазу);

6. Ако је дете делимично свесно, бунца, има напад сличан епилептичном.

Бебе, иначе, могу да падну с кревета и пре него што науче да се окрећу. "Бебе падају и са два месеца јер се мигоље и тако померају по кревету и онда падну", наводи сестра Инга и истиче да је баш зато важно да беба буде у кревецу.

Ако сте након пада бебе звали Хало бебу, немојте да се зачудите ако вас из овог сервиса позову за два-три дана, да провере како је дете.

То раде јер им је важно да знају да ли је савет који су вам дали уродио плодом, али и зато што им је стварно стало до ваших беба.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво