Читај ми!

Адвокат Милић упозорава - пиратизовање филма је као да не платите у продавници оно што узмете

Адвокат Драган Милић рекао је поводом пиратизовања филма "Тома" да је право интелектуалне својине право својине и да ако знате да неки предмет није ваш нећете посегнути да га узмете и да изнесете из продавнице да не платите. Исто се очекује и код ауторских права, људи морају схватити да је ауторски садржај законом заштићен", навео је адвокат Милић.

Пиратски снимак филма "Тома", који је само три недеље од биоскопске премијере преплавио друштвене мреже, опет је отворио тему заштите ауторских права у дигиталном свету. Иако пиратерија није појава новијег датума, уз интернет је добила нови залет. На мети пиратерије се може наћи све - од науке до уметности.

Адвокат Драган Милић рекао је да тренутно имамо ситуацију да су ауторска права видеограма угрожена јер је филм "Тома" на мети пиратерије, али често се пиратизују и музичка дела, научни радови, ликовна дела.

"То је нешто што се дешава свакодневно и на друштвеним мрежама, чега људи често нису ни свесни јер пре свега треба разумети шта су права интелектуалне својине", навео је Милић.

Према његовим речима, када су дела наших аутора можемо боље да видимо притисак јавности и више се дигне медијска прашина, а нажалост сведоци смо да се преко Торент сајтова преузима садржај по целом свету.

Бранко Стаменковић, тужилац за високотехнолошки криминал рекао је да је у питању 5 кривичних пријава против шест особа у току 2021. године, док је током прошле године било 17 предмета против 20 особа.

Позвао је дистрибутере и носиоце ауторских права да сви који су лично погођени пиратеријом да се обрате надлежним органима.

Милић објашњава да закон постоји и да Србија има прописано кривично дело у оквиру Кривичних дела против повреде права интелектуалне својине, међутим, примена тог закона почевши да аутори буду свесни која права имају, па до тога да се открије да се негде дистрибуира њихово дело и до ефикасност надлежних органа, све заједно утиче на статистику и сви заједно би могли да дођемо до бољих резултата.

У протеклој години, пиратски садржај у свету порастао је за чак 40 посто.

"Право интелектуалне својине је право својине, као што је чаша или књига. Ако знате да неки предмет није ваш нећете посегнути да га узмете и да изнесете из продавнице, а да не платите. Исто се очекује и код ауторских права. Људи морају схватити да је ауторски садржај законом заштићен", навео је адвокат Милић.

Истакао је да сада имамо апсурдну ситуацију да филм који је купио људе у Србији, сви га гледају, појединци га дистрибуирају без икаковог односа према ауторима.

"Тај филм кошта. Када се не би поштовала ауторска права дошли бисмо у ситуацију да се не производе нови филмови", каже адвокат.

Навео је да у Србији имамо казнену политику за дистрибуцију ауторског садржаја запрећена је казна до три године затвора, уколико то неко ради да би стекао имовинску корист до пет година.

"Немам информацију да ли је неко завршио у затвору због тога, али претпостављам да је довољна и новчана казла или условна да би неко научио лекцију", напоменуо је Милић. 

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво