Читај ми!

У Текеришу обележено 107 година од Церске битке

На данашњи дан пре 107 година у Текеришу на Церу, српска војска извојевала је једну од најзначајнијих победа у Првом светском рату. У чувеној бици, наши ратници победили су надмоћнију и боље наоружану аустроугарску војску.

На споменик церским јунацима, уз бројне делегације, удружења и грађане, венац је у име Владе Србије положила министарка Дарија Kисић Тепавчевић.

"Данас са овог места где су сахрањени српски војници, поручујемо да се прошлост не заборави, а да се херојски подвизи церских јунака заувек памте, то је наше наслеђе, и наш понос. Данашња Србија је исто толико храбра, и посвећена слободарским идејама и очувању државног суверенитета, и територијалног интегритета", рекла је министарка Kисић Тепавчевић.

У кишној ноћи између 15. и 16. августа, на обронцима Цера почела је битка. Далеко моћнијег непријатеља српски војници затекли су на спавању.

"Српски војник није имао ничега довољно. Апсолутно ничега, ни оруђа, ни оружја, ни опреме ни хране. Али, имао је само једно, имао је морал, и имао је сигурну веру у победу, јер је српски војник овде бранио своје колевке", рекао је Хаџи Сретен Цветојевић из Удружења потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године.

Потомци наводе и да је Топлички пук први ушао у Текериш и ослободио га.

"Моја најближа родбина, скоро сви Топличани су учествовали у овој бици, и не само у њој, на Дрини, Kолубари даљем повлачењу преко Албаније. Сва наша родбина ближа и даља сахрањени су на Церу, на обали Дрине", навео је Зоран Ђорђевић из Сремске Митровице.

До победе храброшћу и стратегијом 

Храброст ратника и добра стратегија победили су велику силу. Након четири дана борбе, аустроугарска војска почела је да се повлачи.

"На Преображење, 19. августа, Степа Степановић је донео једну веома важну одлуку, да се запоседну највиши врхови планине Цер, то су Kосанин град, и Тројанов град, тако да су војници из дела комбиноване дивизије коју је предводио мајор Велимир Чекеревац успели у раним јутарњим сатима у 5.30 да заузму те најважније положаје, и од тада је аустроугарска војска почела да се повлачи постепено", казао је Горан Вилић, управник Музеја Јадра у Лозници.

У чувеној бици, непријатељ је претрпео знатно веће губитке. Српске војнике предводио је генерал Степа Степановић, који је због заслуга добио чин војводе.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво