Читај ми!

Дечји бракови озбиљно кршење права детета, заступљени и у општој популацији

Према последњим подацима Републичког завода за социјалну заштиту, само у прошлој години смо имали 191 случај где су деца била жртве дечјих бракова или у ризику од дечјих бракова, наводи за РТС Гордана Стевановић Говедарица, правница и експерткиња Националне коалиције. Истиче да дечји брак представља економски, социјални, физички, сексуални и сваки други вид насиља над дететом.

Гордана Стевановић Говедарица је навела да дечји бракови, који представљају озбиљно кршење дечјих права, постоје у Србији и у општој и у ромској популацији. 

"Према последњим подацима Републичког завода за социјалну заштиту, у прошлој години смо имали 191 случај где су деца била жртве дечјих бракова или у ризику од дечјих бракова", навела је Стевановић Говедарица.

Како каже, широк је дијапазон деце која могу бити потенцијалне жртве дечјих раних и принудних бракова.

"Имамо стереотипе да су дечји бракови заступљени само код ромске популације. Међутим, није то ситуација само с њима, дечје бракове имамо и код већинског становништва – у руралним, сиромашнијим срединама, затим код деце која су жртва трговином, деце која су у транзиту. Значи, широк је дијапазон деце која могу бити потенцијалне жртве дечјих раних и принудних бракова", објашњава Стевановић Говедарица.

Објашњава да дечји бракови представљају озбиљно кршење права детета и утичу на право пре свега девојчица и жена на здравље, образовање, једнакост и право на живот без насиља и да оставља озбиљне последице на децу која у њих улазе, али и на њихове породице и друштво у целини.

"Дечји брак је економски, социјални, физички, сексуални и сваки други вид насиља над дететом", истиче гошћа Јутарњег програма.

Додаје да су из тог разлога током састанка Националне коалиције за окончање дечјих бракова предложене измене три закона – Кривичног закона, јер малолетнички бракови јесу кривично дело и треба да буду препознати као трговина људима, Породичног закона – да се укине могућност склапања брака пре 18 године и Закона о спречавању насиља у породици како би малолетничке брачне и ванбрачне заједнице биле препознате као насиље у породици. 

Апелује на све грађане да уколико су упознати са примерима дечјих бракова то пријаве надлежним иституцијама јер, како каже, задатак свих нас, целог друштва је да оконча ову штетну праксу и заштити право деце на живот без насиља, право на образовање и доношење информисаних одлука о свом животу.

"Идеја је да сви ми као појединци, као чланови овог друштва када то видимо адекватно реагујемо, пријавимо надлежним институцијама, а да с друге стране оне адекватно делују", закључила је Стевановић Говедарица.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво