Читај ми!

Неким возачима казне не могу ништа, унедоглед понављају прекршаје

Скоро сваког дана стижу вести о возачима које полиција кажњава због најневероватнијих прекршаја. Саобраћајци кажу да скоро више ништа не може да их изненади. Од пребрзе вожње, вожње под дејством наркотика или алкохола, без возачке дозволе, до вожње супротном траком. Да ли су казне за бахате возаче у Србији благе? Агенција за безбедност предлаже строже казне, па и трајно одузимање дозвола.

Снимак вожње Улицом кнеза Милоша, на коме се види да скала брзиномера показује 217 километара на сат, није изненадио једино Саобраћајну полицију. Кажу, такви возачи су нажалост, део свакодневице Београда, а најчешће је у питању вожња под дејством алкохола или психоактивних супстанци.

"Законодавац је предвидео чланом 329, то је насилничка вожња и то је поступање возача у грубој супротности са правилима саобраћаја односно када нема обзира према безбедности других учесника у саобраћају. По закону о безбедности саобраћаја, предвиђена је казна за такав прекршај, а то је од 30 до 60 дана затвора, 120–140.000 динара, девет месеци забране управљања возилом и 15 казнених поена", наводи Горан Раденковић, помоћник начелника Управе саобраћајне полиције.

У последње време је број оваквих прекршаја повећан, и не само то. Најновији тренд међу млађим возачима јесте да бахату вожњу снимају и објављују снимке на друштвеним мрежама.

"Занимљиво је да један број млађе популације чини прекршаје, то снима и то дели на друштвене мреже. Ту небезбедну вожњу и поступање промовише на друштвеним мрежама. Управа саобраћајне полиције у Министарству унутрашњих послова предузима мере и такве починиоце кажњава и по скраћеном поступку доводи код судије за прекршаје", каже Раденковић.

Има возача којима је, због бахате, насилничке вожње и сличних прекршаја два па и више пута одузимана возачка дозвола. Зато је Агенција за безбедност саобраћаја предложила да се уведе нови начин кажњавања за оне који више пута направе исти прекршај.

"До сада у Србији није препознато да се возачка дозвола одузима трајно због несавесног управљања. После девет година искуства са овим возачима примећујемо да постоји једна група возача која је отпорна на све казнене мере, било да су то финансијске казне, било да је то забрана управљања, одузимање возачке дозволе због више казнених поена од 18 или девет у случају пробне дозволе", наводи Нина Драгутиновић Јовановић, начелник одељења плана и стручно оперативних послова.

У другим земљама постоје различити начини кажњавања. Можда је један од најефикаснијих да таквим возачима осигуравајућа друштва одбију да осигурају возило.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво